Nagyvilág

Putyinnak tetszik a kormányfői státusz

Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, hogy kész a kormány élére állni, amennyiben Dmitrij Medvegyev jelenlegi első miniszterelnök-helyettest megválasztják államfővé.

Putyin az Egységes Oroszország párt kongresszusán egészen formálisan is javasolta Medvegyev jelölését az elnöki tisztségre. Kivételesen őszinte és tisztességes embernek nevezte, s teljes felelősséggel állította: a 42 éves politikus életében a legfőbb prioritás az állam és polgárai érdekei.

Putyin kijelentette: ilyen embernek nem szégyen átadni az ország irányítását, Oroszország sorsát. Egyben jelezte: nem szándékozik változtatni a hatalom megosztásán az elnök és a kormányfő között. (Oroszországban az alkotmány erős kormányt ír elő, de a hatalom a Kremlben összpontosult, noha az alkotmányt nem módosították.)

Az elnök hangsúlyozta: amennyiben Oroszország állampolgárai bizalmat szavaznak Dmitrij Medvegyevnek és megválasztják elnökké, kész vállalni a kormányfői tisztséget. A kongresszus 478 szavazattal, egyetlen ellenszavazattal megszavazta Medvegyev jelölését.

Mivel elnökjelöltet a pártok – vagy kezdeményező csoportok – állíthatnak, Medvegyevet elnökjelöltként az Egységes Oroszország és még három párt javasolta Vlagyimir Putyinnak, aki nyomban támogatásáról biztosította az elképzelést. Senki nem kételkedik azonban Oroszországban abban, hogy Medvegyevet az igen népszerű Putyin választotta ki utódául. Medvegyev egyébként ezt követően rögtön közölte: azzal a feltétellel vállalja a tisztséget, ha – megválasztása esetén – Putyin lesz a kormányfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik