Nagyvilág

Nyugdíjjal trükközik a vaskancellár ükunokája

Parlamenti mandátumának feladására szólította fel a schleswig-holsteini tartományi CDU az egykori "vaskancellár", Otto von Bismarck ükunokáját, Carl Eduard von Bismarckot. A vaskancellár leszármazottja azonban még kiélvezné a jövőre életbe lépő kedvezményes nyugdíjellátást.

A német kereszténydemokraták kieli szervezete nyilatkozatban követelte, hogy a 46 éves Bismarck-ükunoka még ebben az évben mondjon le Bundestag-mandátumáról. A konzervatív politikust régóta bírálták amiatt, hogy a szövetségi parlament leglustább honatyája, aki 33 hónapos Bundestag-tagsága óta többnyire állandó távolmaradásával tűnt ki képviselőtársai közül. Gyakori hiányzását Carl Eduard von Bismarck egyébként rendszeres hátfájásával indokolta.

A schleswig-holsteini CDU-képviselőt az elmúlt hetekben több alkalommal is felszólították már képviselői mandátumának feladására, ő azonban a közelmúltig ellenállt. A napokban viszont bejelentette, hogy január közepén megválik Bundestag-megbízatásától, az időzítés miatt azonban újabb támadásoknak tette ki magát.

A CDU tartományi vezetőinek vádja szerint ugyanis a januári időpontot valójában azért választotta, hogy ily módon részesülhessen a leköszönő parlamenti honatyák esetében bizonyos kor fölött hatályos kedvezményes nyugdíjellátásból, amely jövőre lép életbe.


Hétfői nyilatkozatában a kereszténydemokraták tartományi szervezete tiltakozott a néhai “vaskancellár” ükunokájának “nyugdíjtrükkje” miatt, s Carl Eduard von Bismarck grófot azonnali lemondásra szólította fel. Von Bismarck cáfolta a feltételezést. Egy interjúban azt állította, hogy lemondásának időzítése csupán az utód hivatalba lépésének időpontjával függ össze.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik