Külföld

A NATO felülvizsgálja az afganisztáni missziót

admin
admin

2007. 12. 17. 07:52

Több jel szerint is kudarccal végződhet az afganisztáni küldetés, ezért az Egyesült Államok és a NATO teljes egészében felülvizsgálja azt - írta a The New York Times névtelenséget kérő amerikai és NATO-tisztviselőkre hivatkozva.

A Bush-kormány és a NATO átértékeli az afganisztáni misszió biztonsági és terrorellenes vetületét, továbbá a politikai konszolidáció és a gazdasági fejlődés esélyeit, s e célból három átfogó tanulmány készül.

Nem elég agresszív

Az egyiket a Pentagon készíti a katonai műveletekről, a másikban a washingtoni külügyminisztérium foglalja össze a diplomáciai munka és a gazdasági segélyek eredményét. A harmadik a NATO-stratégiáról fog szólni, amelyet Amerika nem tart elég agresszívnak. Mindhárom tanulmányt 2008 elejére ígérik, a NATO-vonatkozású jelentés a tavaszi bukaresti NATO-csúcstalálkozóra elkészül.

A The New York Times szerint a felülvizsgálat arra utal: nincsenek megfelelő sikerek az al-Kaida és a tálib mozgalom elleni küzdelemben, a felkelés pénzügyi forrásául szolgáló, növekvő ópiumtermelés és -csempészet visszaszorításában, valamint abban, hogy a kabuli kormány megerősítse legitimitását és hatalmát.

A lap úgy érzékeli, hogy a Bush-adminisztráció egyik legfontosabb külföldi küldetése – a 2001. szeptember 11-i merénylet után az afganisztáni tálib és al-Kaida-erők megfutamítása – kudarcba fulladhat.

Szuperkövetet keresnek

Az újság rámutat: az Irak-politika egy évvel ezelőtt bejelentett átértékelésével szemben – ami a csapatok létszámának jelentős növelésével járt – az afganisztáni célok újrafogalmazásáról nem esik szó. A harcoló alakulatok megerősítése nem várható, főleg mivel nincsen elegendő, térségbe vezényelhető katona.

Washington most egy nemzetközi koordinátort, egy “szuperkövetet” igyekszik keresni, aki összehangolná az erőfeszítéseket és mindenekelőtt arra ösztönözné a NATO-országokat, hogy küldjenek nagyobb erőket Afganisztánba.

A mértékadó napilap vasárnapi számában szerkesztőségi vezércikkben megállapítja: az afganisztáni küldetés felülvizsgálatának egyik következtetése minden bizonnyal az lesz, hogy az európai és amerikai csapatoknak még hosszú évekig a közép-ázsiai országban kell maradniuk.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.