Nagyvilág

A NATO felülvizsgálja az afganisztáni missziót

Több jel szerint is kudarccal végződhet az afganisztáni küldetés, ezért az Egyesült Államok és a NATO teljes egészében felülvizsgálja azt - írta a The New York Times névtelenséget kérő amerikai és NATO-tisztviselőkre hivatkozva.

A Bush-kormány és a NATO átértékeli az afganisztáni misszió biztonsági és terrorellenes vetületét, továbbá a politikai konszolidáció és a gazdasági fejlődés esélyeit, s e célból három átfogó tanulmány készül.

Nem elég agresszív

Az egyiket a Pentagon készíti a katonai műveletekről, a másikban a washingtoni külügyminisztérium foglalja össze a diplomáciai munka és a gazdasági segélyek eredményét. A harmadik a NATO-stratégiáról fog szólni, amelyet Amerika nem tart elég agresszívnak. Mindhárom tanulmányt 2008 elejére ígérik, a NATO-vonatkozású jelentés a tavaszi bukaresti NATO-csúcstalálkozóra elkészül.

A The New York Times szerint a felülvizsgálat arra utal: nincsenek megfelelő sikerek az al-Kaida és a tálib mozgalom elleni küzdelemben, a felkelés pénzügyi forrásául szolgáló, növekvő ópiumtermelés és -csempészet visszaszorításában, valamint abban, hogy a kabuli kormány megerősítse legitimitását és hatalmát.

A lap úgy érzékeli, hogy a Bush-adminisztráció egyik legfontosabb külföldi küldetése – a 2001. szeptember 11-i merénylet után az afganisztáni tálib és al-Kaida-erők megfutamítása – kudarcba fulladhat.

Szuperkövetet keresnek

Az újság rámutat: az Irak-politika egy évvel ezelőtt bejelentett átértékelésével szemben – ami a csapatok létszámának jelentős növelésével járt – az afganisztáni célok újrafogalmazásáról nem esik szó. A harcoló alakulatok megerősítése nem várható, főleg mivel nincsen elegendő, térségbe vezényelhető katona.

Washington most egy nemzetközi koordinátort, egy “szuperkövetet” igyekszik keresni, aki összehangolná az erőfeszítéseket és mindenekelőtt arra ösztönözné a NATO-országokat, hogy küldjenek nagyobb erőket Afganisztánba.

A mértékadó napilap vasárnapi számában szerkesztőségi vezércikkben megállapítja: az afganisztáni küldetés felülvizsgálatának egyik következtetése minden bizonnyal az lesz, hogy az európai és amerikai csapatoknak még hosszú évekig a közép-ázsiai országban kell maradniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik