Nagyvilág

Újra Magyari lehet a kolozsvári egyetem rektorhelyettese

Magyari Tivadar szociológust jelöli ismét rektorhelyettesnek a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tagozata - erről a tagozatot vezető közgyűlés határozott hétfőn.

Magyari január 11. óta tölti be a magyar tagozatért felelős rektorhelyettesi tisztséget. A funkció azt követően üresedett meg, hogy Hantz Péter és Kovács Lehel adjunktusok elbocsátása miatt Magyari elődje lemondott.

A magyar oktatók közgyűlésén a szociológusnak nem akadt ellenjelöltje. A magyar tagozatot megillető második rektorhelyettesi tisztségre Márkus András matematika professzort jelölik, aki az egyetem algebra tanszékét vezeti.

A BBTE legfontosabb döntéshozó testülete, az egyetemi szenátus december 30-i ülésén választja meg az intézmény új csúcsvezetőségét. A román többségű testület eddig soha nem vétózta meg a magyar tagozat által javasolt személyeket.

A BBTE rektora várhatóan a korábban román oktatási miniszterként is tevékenykedő Andrei Marga filozófus lesz, aki 1993 és 2003 között rövid megszakítással vezette már az egyetemet. A szombaton lejáró jelentkezési határidőig ugyanis egyedül Marga nyújtotta be a rektori tisztség megpályázásához szükséges iratokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik