Nagyvilág

Cáfolják az orosz-fehérorosz államszövetséget

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pénteken Minszkben cáfolta azokat a találgatásokat, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfővel folytatott mostani tárgyalásainak célja a két ország közötti államszövetség gyors létrehozása lenne.

Putyin jelenleg kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Minszkben, hogy az államszövetség kérdéseiről tárgyaljon, vagyis azokról az elképzelésekről, amelyeket a két fél évekkel ezelőtt vetett fel, de már régóta nem kerültek szóba.

Egyes elemzők ugyanakkor utalnak arra, hogy az alkotmány értelmében Putyinnak jövőre távoznia kell az orosz elnöki posztról, de láthatóan továbbra is jelentős politikai hatalmat óhajt megőrizni. Ezért sokan elképzelhetőnek tartják: a megoldás az lehetne, ha Putyin a két ország államszövetségének élére kerülne.

Félreértett látogatás

Lukasenka pénteken Putyinnal tárgyalva kijelentette: “meglepett, hogy az ön látogatása ekkora lármát gerjesztett a Nyugaton”.
Megfigyelők ugyancsak figyelemre méltónak tartják: Putyin azóta, hogy 2000-ben orosz államfővé választották, most tesz először állami látgatást Fehéroroszországban. Lukasenka válasza erre az volt, hogy “mi egy baráti ország vagyunk az (orosz-fehérorosz) szövetségen belül, az lenne a meglepő, ha ön nem látogatna meg bennünket”.

Lukasenka szerint a tárgyalások napirendjén semmi különleges nem szerepel, sok mindenről folytatnak megbeszélést. Ugyanakkor egy név nélkül nyilatkozó moszkvai forrás szerint a médiahíresztelések ellenére az Orosz-Fehérorosz Államszövetségről szóló alapító okirat nincs a megtárgyalandó témák között.

Halogatják a szövetséget

Az államszövetség egyelőre csak egyes gazdasági területeken működik, s ahhoz, hogy továbblépjenek, azaz pontosan meghatározzák a hatalommegosztást Moszkva és Minszk között, szükség lenne az alapító okirat kidolgozására. Ez viszont már évek óta húzódik-halasztódik.

A fehérorosz elnök egyben hangsúlyozta, hogy Minszk kész szerepet játszani Moszkva oldalán az Egyesült Államok tervezett európai rakétaelhárító-rendszere kérdésében. Washington elképzelései szerint Lengyelországban rakétaindító-állásokat, Csehországban pedig egy radarállomást telepítenének egy esetleges iráni támadás kivédésére.

Ezeket a terveket Oroszország határozottan elutasítja, mert a rendszert saját biztonságára veszélyesnek ítéli meg. Lukasenka megjegyezte: “meggyőződésem szerint együttműködésünk szintje lehetővé teszi, hogy hatékonyan rendezzük ezeket a problémákat, mint ahogy más időszerű problémákat is”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik