Nagyvilág

A Baltikummal erősítenek a visegrádiak

Összehangolt együttműködésről, Koszovóról és az energiabiztonságról tárgyaltak a brüsszeli EU-csúcson a balti államok és a V4 vezetői. A találkozót a magyar kormányfő kezdeményezte.

„Teljes volt az egyetértés abban, hogy a valóban hatékony érdekérvényesítés érdekében szükség van a két országcsoport eddigieknél összehangoltabb együttműködésére” – hangsúlyozta Daróczi Dávid kormányszóvivő a találkozót követően. A hét ország közös problémái közé tartozik az energiafüggőség kérdése, Magyarországhoz hasonlóan a balti államokra is érvényes, hogy az orosz gázszállításoktól függenek.

Közös érdek, hogy legalább a gázszállítás útvonalát tekintve legyen alternatíva, s ha Oroszországból kell vásárolni, akkor is legyen másik csatorna. A találkozón a másik fő téma Koszovó volt. A kormányszóvivő ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy a V4 és a balti államok álláspontja nem egységes, az eltérő érdekek miatt nem tudnak közösen fellépni.

A cseh, a lengyel, a magyar, a szlovák, az észt, a lett és a litván miniszterelnök megállapodott abban, hogy jövőre csúcstalálkozót tartanak ebben a körben, ahol az egyeztetési rendszer működését fogják áttekinteni. A mostani volt az első közös kormányfői találkozó a visegrádiak és a baltiak között, a megbeszélést Gyurcsány Ferenc a hét eleji ostravai V4-csúcson kezdeményezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik