Nagyvilág

Az elnök miatt szakadhat a szerb koalíció

A belgrádi kormánykoalíción belül komoly ellentétet szült az a döntés, amely január 20-ra tűzte ki a szerbiai elnökválasztást, s Vojislav Kostunica miniszterelnök pártja már követelte is visszavonását, arra hivatkozva, hogy sérti az alkotmányt.

Oliver Dulic, a Boris Tadic államfő Demokrata Pártjához (DS) tartozó parlamenti elnök szerdán jelentette be, hogy először január 20-ra, majd – mivel egész biztos, hogy egy forduló nem elég – február 3-ra szólítja urnákhoz a választókat.

Sérti az alkotmányt

A kormányfő Szerbiai Demokrata Pártja (DSS) azonnal egyoldalúan, önhatalmúlag meghozottnak minősítette a DS berkeiben megszületett döntést, majd pár óra elteltével Kostunica jogi szakértői jelezték: a határozat törvénytelen is, mert sérti az alkotmányt.

Az elnökválasztást ugyanis az alaptörvény szerint csak akkor lehet kiírni, ha már hatályba lépett minden fontos, a szavazás lebonyolításához elengedhetetlen törvény. Ezek közül négyet – a biztonsági szolgálatokról, a külügyekről, a honvédelemről és a hadseregről szólót – azonban csak hétfőn fogadta el a parlament. A törvények rá egy napra jelentek meg a hivatalos közlönyben, s ez után nyolc nappal, vagyis december 19-én lépnek csak hatályba.

Erre hivatkozva követelte az elnökválasztás kiírásának visszavonását csütörtökön Milos Aligrudic, Kostunica pártjának parlamenti frakcióvezetője.

Koszovó van a háttérben

Szerbiában – ahol az elmúlt másfél évben több példa is volt rá, hogy az állam alkotmányellenesen működött, hivatalosan nem létező minisztériumok, s miniszterek végezték a munkájukat – a fő törésvonal nem a törvények, hanem a politikai érdekek, s szándékok mentén húzódik az ország irányítói között.

Boris Tadicnak és pártjának elemi érdeke, hogy a Koszovó végső státusáról szóló, s feltehetően nacionalista indulatokat felszító döntés előtt legyen a választás. Az államfő ugyanis csak ebben az esetben tud sikerrel szembeszállni legfőbb kihívójával, Tomislav Nikoliccsal, a nacionalista érzelmeket meglovagló radikálisok alelnökével.

Vojislav Kostunica kormányfő számára ezzel szemben az lenne a hasznos, ha továbbra is ő maradna a szerb politika központi szereplője, mint aki vezényli, irányítja a Koszovó megtartásáért vívott küzdelmet.

Magyar jelölt is indul majd

Az elnökválasztásnak eddig hét biztos indulója van: az államfőn és fő ellenlábasán kívül két, a Vojislav Kostunica vezette pártkoalícióhoz tartozó politikus, Cedomir Jovanovic, a liberálisok vezére, Milutin Mrkonjic, a szerb szocialisták jelöltje és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, akit a négy délvidéki magyar párt közül három közösen indít a megmérettetésen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik