Nagyvilág

Százezer embert kényszerszabadságol a Pentagon

Az amerikai védelmi minisztérium a jövő évtől várhatóan 100 ezer polgári alkalmazottat küld kényszerszabadságra, ugyanis az iraki és afganisztáni háború miatt kiürült a Pentagon kasszája.

A minisztérium még ezen a héten tájékoztatja a szárazföldi haderő és a haditengerészet vezetését arról, hogy január közepéig hány alkalmazottnak kell megküldeni a szabadságolási értesítést – írta névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva a szerdai The Washington Post. A polgári alkalmazottak fizetés nélküli szabadságra küldése a Fehér Ház és a kongresszus közötti költségvetési vita eredménye.

Gordon England, a védelmi miniszter helyettese Carl Levinnek, a szenátus fegyveres erők bizottsága demokrata párti elnökéhez intézett múlt heti levelében azt ecsetelte: a szabadságolások miatt komoly gondokat fog okozni az alaptevékenységek, közöttük a kiképzési feladatok ellátása. Hozzátette: a polgári alkalmazottak segítsége fontos az iraki és afganisztáni műveletek sikeréhez.

George Bush elnök november közepén arra szólította fel a demokrata többségű törvényhozást: még a karácsonyi szünet előtt és feltételek nélkül szavazza meg a háborús finanszírozás újabb 50 milliárd dolláros csomagját. A demokrata vezetők viszont közölték: a kongresszus mindaddig nem ad több pénzt a katonai műveletek folytatására, amíg Bush elnök nem dönt az iraki csapatkivonásról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik