Nagyvilág

Az elitnek jelzett Putyin?

Putyin nem akart béna kacsává válni, bebiztosította magát, hogy kormányfőként kitölthesse idejét – vélik orosz lapok. Van, aki kettős hatalmat emleget, más a parlamentáris köztársaság felé tett lépésről beszél.

Az orosz lapok szerdán politológusok segítségével próbálták minden oldalról megvilágítani, milyen lesz az, ha Dimitrij Medvegyev lesz az elnök, és Vlagyimir Putyin lesz a kormányfő, amint ezt Medvegyev váratlan keddi tv-beszédében felvázolta.

A Nyezaviszimaja gazeta című, magát függetlennek nevező lap szerint az utód nevének és Putyin későbbi pozíciójának leplezése azt a célt szolgálta, hogy az elnök az utolsó pillanatig ne váljon béna kacsává. A döntés, hogy marad, egyben azt is jelenti, hogy nagy népszerűségét kész megosztani Medvegyevvel, amint tette az Egységes Oroszországgal.

Nem válthatják le

Az utód kiválasztásával Putyin bebiztosította magát, hogy őt az új tisztségben ne váltsák le úgy, ahogy ő leváltott több kormányfőt – írja a Kommerszant. A miniszterelnöki tisztséget eddig betöltők közül senki – beleértve nyolc évvel ezelőtti saját magát is – nem felelt meg Putyinnak. A jelek szerint most úgy érzi, tudja már, hogyan kell csinálni.

A Vremja Novosztyej című lap azt a kérdést feszegette, nem vezet-e kettős hatalomhoz az erős és népszerű kormányfő és a kevésbé tekintélyes államfő kombinációja, s nem viszi-e ez el Oroszországot a parlamenti köztársaság felé.

Az elitnek szól a jelzés

Nincs szó arról, hogy a miniszterelnöknek újabb jogköröket kellene biztosítani, csak vissza kell adni neki, ami eleve az övé volt, az elnök pedig azt tartaná meg, ami korábban neki járt – fogalmazott a lapnak egy szakértő.

Valerij Homjakov, a Nemzeti Stratégia Tanácsának elnöke szerint újra csak porhintésről van szó: Putyin nem akar béna kacsa lenni, és kezdeményezésére Medvegyev jelzést küldött az elitnek, hogy a jelenlegi elnök a hatalomban marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik