Nagyvilág

Putyin miniszterelnökként folytathatja

Dmitrij Medvegyev első miniszterelnök-helyettes, akit szerdán az Egységes Oroszország párt államfőnek jelölt, felkérte Vlagyimir Putyint, hogy az elnökválasztás után legyen miniszterelnök.

Medvegyev az orosz televízióban úgy fogalmazott: feltétlenül szükségesnek tartja az ország számára, hogy Vlagyimir Putyint a végrehajtó hatalom legfontosabb pozíciójában, a kormányfői tisztségben megtartsák.

Az elnökválasztás egy dolog, de a miniszterelnöki poszt legalább ugyanolyan fontos a hatékony kormányzás fenntartásához – idézi a BBC Medvegyev szavait. A leendő elnök kijelentette, hogy az ország által Putyin nyolc éve alatt elért gazdasági eredményeket valódi programmá kell alakítani, melyekből minden társadalmi réteg profitálni tud.

Putyin elnök Medvegyev felkérésére még nem válaszolt, de általános feltételezés szerint a kijelölt utód aligha mondhat olyat, amit ne egyeztetett volna Putyinnal.

Putyin zökkenőmentes váltás

Nyilvánvaló, hogy ha Medvegyev elnök és Putyin kormányfő lesz, átalakul a hatalmi struktúra, amennyiben az elnöktől a hatalom a kormányfőhöz kerül. Korábban Putyin ugyan hangoztatta, hogy nem lesz miniszterelnök, mert nem lehet az alkotmányt egy személyre szabni, de az Eho Moszkvi rádióállomás szakértői szerint nincs is szükség alkotmánymódosításra.

Az érvényes alkotmány ugyanis a kormányfőnek minden szükséges hatalmat biztosít, kivéve a fegyveres testületek főparancsnokságát és az “atomkoffert”. Ami pedig még hiányzik, az egyetlen, egyszerű többséggel elfogadható törvénymódosítással megoldható az állami dumában.

Bizalmasát jelölte

Dmitrij Medvegyev elnökké jelölését a parlamenti választáson a szavazatok 80 százalékát megszerző négy párt hétfőn terjesztette a jelenlegi elnök, Putyin elé, aki az elgondolást messzemenő támogatásáról biztosította. Medvegyev az orosz Putyin-párti politikusok liberális szárnyához tartozik. Az eddig leginkább gazdasági ügyekkel foglalkozó Medvegyev a Gazprom elnöki tisztét is betölti.

Putyin az alkotmány értelmében nem indulhat egymás után harmadszor is az elnöki posztért folyó versenyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik