Nagyvilág

Megsemmisítenék Koszovó függetlenségi nyilatkozatát

Oroszország azt fogja követelni az ENSZ Biztonsági Tanácsától (BT), hogy semmisítsen meg minden olyan függetlenségi nyilatkozatot, amelyet Koszovó egyoldalúan tesz – figyelmeztetett kedden a Koszovó ügyében eljárt nemzetközi közvetítő trojka orosz tagja.

Alekszandr Bocan-Harcsenko orosz nagykövet kijelentette: Oroszország egy ilyen döntés megsemmisítését kéri majd. Az ügyben egyben a BT összehívását is kezdeményezné arra hivatkozva, hogy megsértették a Koszovóval foglalkozó ENSZ-határozatot.

Oroszország hagyományos szövetségese Szerbiának, amely ellenzi Koszovó függetlenségét, és a Pristina és Belgrád közötti – eddig teljesen meddő – párbeszéd folytatását akarja elérni. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn figyelmeztette a Nyugatot, Moszkva mindent megtesz, hogy megakadályozza az ügyben a BT megkerülését.

Kijelentette, hogy az 1999 júniusában született 1244-es határozat az ENSZ-re ruházta Koszovó közigazgatását, amíg a többségében albánok lakta szerb terület státusáról döntés születik. A határozatot a BT fogadta el, értelmezését sem lehet a BT nélkül megtenni – tette hozzá a moszkvai diplomácia vezetője.

Oroszország elutasítja Koszovó függetlenségének kikiáltását, amelyet az ENSZ BT 1244. számú határozatának egyoldalú értelmezésének tekint. A szerb és a koszovói albánok közötti kompromisszumos megállapodást célzó tárgyalások sikertelenségét követően az ENSZ BT december 19-én vitatja meg Koszovó státusát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik