Külföld

Hasim Thaqi lehet a koszovói miniszterelnök

admin
admin

2007. 12. 11. 20:13

Hasim Thaqit, a novemberi koszovói parlamenti választásokon győztes párt vezetőjét bízta meg kedden a kormányalakítással Fatmir Sejdiu elnök.

Thaqi Koszovói Demokratikus Pártja (PDK) 37 helyet szerzett a 120 tagú parlamentben, ahol 24 hely a nemzeti kisebbségeknek, s ezen belül 10 a szerbeknek van kiosztva. Az erőviszonyok szempontjából tehát a 96 albán hely megoszlása a döntő, s ebben az értelemben Thaqiéknak csaknem 39 százalékos relatív többségük van.

A miniszterelnök-jelölti megbízatása kézhezvétele után először Fatmir Sejdiuval, a választáson második helyet elért, s 25 mandátum birtokába jutott Koszovói Demokratikus Szövetség (LDK) elnökével ült le tárgyalni. Ketten – 62 mandátum birtokában – biztos parlamenti többséget tudhatnak a hátuk mögött, s mások megkérdezése nélkül is kormányt tudnak alakítani.

A két vezető politikai erő színfalak közti megállapodásának a híre már a november 17-i szavazás előtt elterjedt Koszovóban, de Thaqi ennek ellenére végigcsinálja mindazt, amit a demokratikus szokásjog kormányalakítás esetére előír: kedden és szerdán tárgyalni fog a többi parlamentbe jutott erő vezetőivel is.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.