Nagyvilág

Az RMDSZ kiszorítására készül Tőkés?

Nyilvánvalóan körvonalazódik Traian Basescu román államfő, Orbán Viktor Fidesz-elnök és Tőkés László pokoli terve a hatalom átvételére az erdélyi magyar szavazók lelke fölött – olvasható az Új Magyar Szó című romániai magyar lap hétfői kommentárjában. A Krónika szerint az RMDSZ csupán a felelősséget próbálja elhárítani, amikor külső „összeesküvökre” hárít minden hibát.

A hétfői romániai magyar lapok részletesen foglalkoznak az RMDSZ „mini-parlamentjeként” működő Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) szombati ülésén elhangzott véleményekkel. Ezek szerint az RMDSZ jó választási eredményt ért el ugyan, de gyengén szerepelt Székelyföldön, Tőkés László független jelölt pedig meglepően sok szavazatot kapott a Kárpátokon túli régiókban.

Összeesküvők

Az Új Magyar Szó hasábjain Ágoston Hugó publicista úgy véli, hogy „nyilvánvalóan körvonalazódik Traian Basescu román államfő, Orbán Viktor Fidesz-elnök és Tőkés László pokoli terve a hatalom átvételére az erdélyi magyar szavazók lelke fölött”. A szerző szerint az első áldozatuk a képviselettől megfosztott RMDSZ lenne, a második pedig az államfőnek ízléstelenül hajbókoló püspök.

A lap munkatársa úgy véli, hogy az európai parlamenti választások körül történtek két következtetéshez vezetnek: az RMDSZ-nek meg kell állítania a maga és a romániai magyarság jobbra tolódását, illetve az RMDSZ-nek következetesen és fokozottabban kell dolgoznia a modernizáció szellemében, beleértve a közösséggel való kapcsolattartást is.

Felelősöket keresnek

A Krónikában megjelent vezércikkében Bakk Miklós politológus úgy látja, hogy az RMDSZ „a permanens kampány és a permanens tanácstalanság” állapotában van. A szerző szerint a felelősség elhárításának, a következménynélküliség fenntartásának legjobb módszere, ha továbbra is a szövetség ellen „összeesküvő” ellenfelekben találnak meg minden hibát: az RMDSZ ellen összefogó Basescuban, Tőkés Lászlóban, a Fideszben, magyarországi önkormányzatokban és tv-csatornákban.

Hozzáteszi: ha mégis marad némi kevés, házon belül elszámolandó felelősség, akkor azt a helyi vezetőkre kell hárítani. Bakk szerint a permanenssé váló tanácstalanság az RMDSZ jövőtervezésének akadálya, a megújulás, a kibontakozás gátja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik