Nagyvilág

Az RMDSZ-es képviselők bemutatkoztak az EP-ben

Az Európai Parlament elnöke december 10-én, hétfőn, Strasbourgban üdvözölte a november 25-én megválasztott romániai EP-képviselőket. Az Európai Parlament 35 új tagjából négy magyar nemzetiségű.

Az EP új tagjait a hétfői plenáris ülés kezdetén üdvözölte Hans-Gert Pöttering házelnök. Pöttering azt mondta, Románia számára nagyon fontos nap volt november 25-e, az EP-választás napja.

Hazatérés Európába

Ezzel – vélte a politikus – teljessé vált az a folyamat, amelynek során a kommunizmust követően szabaddá és demokratikussá vált Románia visszatért az európai családba. Az elnök sikeres munkát kívánt az új képviselőknek, akik – mint mondta – a román polgárok érdekeit fogják védelmezni az Európai Parlamentben.

A 2007. november 25-ei, romániai EP-választáson – az összesen 785-ből – 35 képviselői helyről döntöttek a választók. Az új európai parlamenti képviselők december 10-étől vették át hivatalukat.

A megfigyelők hazatérnek

A Demokrata Párt listájáról 13, a Szociáldemokrata Pártéról 10, a Nemzeti Liberális Pártéról 6, a Liberális Demokrata Pártéról 3 jelölt került be az Európai Parlamentbe. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2 helyet (Sógor Csaba és Winkler Gyula) kapott, függetlenként egy jelöltet (Tőkés László) választottak meg. Csibi Magor-Imre a Nemzeti Liberális Párt színeiben szerzett mandátumot.

Románia (Bulgáriával együtt) 2005 októberében küldött megfigyelőket az EP-be. Ők, miután az ország 2007. január 1-jén csatlakozott az unióhoz, teljes jogú EP-képviselők lettek. Közülük most 22-en elhagyják az Európai Parlamentet. Az utóbbiak mandátuma december 9-én, éjfélkor szűnt meg. Eddig három magyar nemzetiségű (RMDSZ-es) romániai képviselő volt az Európai Parlamentben: Kelemen Atilla, Kónya-Hamar Sándor és Szabó Károly Ferenc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik