Nagyvilág

Az orosz befolyásról beszélt a budapesti nagykövet Bushsal

April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete az orosz hatalmi törekvésekről beszélt Washingtonban George Bush amerikai elnökkel Közép-Európa és Magyarország energiabiztonságával összefüggésben – tájékoztatott Maximilian Teleki, az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) elnöke.

A nagykövet asszony kifejezte véleményét, hogy aggodalmat kelt a térség Oroszországtól való energiafüggősége. Kifejtette, Oroszország a befolyásának kiterjesztésére törekszik azokban az országokban, amelyek korábban a Varsói Szerződéshez tartoztak, ma viszont már a NATO és az EU tagjai.

A diplomata kiemelte: ez hatalmas kihívás az Egyesült Államok számára, amelynek a jelen helyzetben korlátozott a mozgástere, tekintettel arra, hogy az EU által tervezett Nabucco olajvezeték megvalósítása “időbe telik”.

April Foley a HAC meghívására érkezett Washingtonba abból az alkalomból, hogy ő volt az ünnepi szónok a koalíció péntek esti Mikulás-vacsoráján. A HAC magyar szervezeteket tömörítő, nonprofit alapon működő ernyőszervezet, az amerikai magyar közösség legbefolyásosabb érdekképviseleti csoportja.

A nagykövet washingtoni látogatása során az elnökön kívül találkozott a külügyminisztérium tisztviselőivel és a kongresszus több tagjával, köztük Tom Lantossal, a képviselőház külügyi bizottságának magyar származású elnökével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik