Nagyvilág

Nő az arabellenesség Izraelben

A Polgárjogok Izraeli Szövetsége éves jelentésében aggodalmát fejezte ki az Izrael arab állampolgárai elleni rasszizmus fokozódása miatt. Az izraeli zsidók 55 százaléka emigrációra buzdítaná az arabokat.

“A zsidó lakosságon belül az izraeli arab állampolgárok elleni fajgyűlölet minden szempontból állandó növekedést mutat” – áll a jelentésben, amely különböző közvélemény-kutatásokra hivatkozik.

Az Izraeli Demokrácia Központ szeptember végén közzétett felmérése szerint az izraeli zsidók 55 százaléka ért azzal egyet, hogy az arabokat az emigrációra kell buzdítani. A megkérdezettek zsidók 78 százaléka ellenzi az arab lakosságot képviselő pártok részvételét az izraeli kormányban.

Az arabellenes rasszizmus elleni harc központja szerint, amelynek idén közzétett tanulmányát is a Polgárjogok Izraeli Szövetsége ismertette, a zsidók 75 százaléka nem akarta 2006-ban (2005-ben az arányuk még 57,5 százalék volt), hogy a házukban arabok lakjanak, 61,5 százalékuk pedig nem akar arab barátokat (a 2005. évi 45,5 százalékkal szemben). Az izraeli zsidók 55,5 százaléka támogatja a zsidók és az arabok teljes elkülönítését a szórakozóhelyeken.

A központ szerint tavaly 21 százalékkal, 225-ről 274-re nőtt az arabellenes incidensek száma az előző évhez képest.
“A félelem, a gyűlölet és a rasszizmus tettekbe torkollhat, kezdve a futballstadionokban elhangzó “halál az arabokra” kiáltásokkal a parlamentben hozott fajgyűlölő törvényjavaslatokig – fejezte ki aggódását a jogvédő szervezet.

Az izraeli arabok az Izrael állam létrehozásakor a földjeiken maradt palesztinok leszármazottai, az 1,2 milliós közösség az izraeli összlakosság közel egyötödét teszi ki. Több hivatalos jelentés és intézmény, például a legfelsőbb bíróság is beismerte, hogy az izraeli arabok gazdasági és társadalmi diszkrimináció áldozatai.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik