Nagyvilág

Budapesten tárgyalnak az amerikaiak és az oroszok

Az Egyesült Államok és Oroszország jövő héten csütörtökön Budapesten tartja a Közép-Európába tervezett amerikai rakétapajzsról folyó konzultációk következő fordulóját - közölte az amerikai külügyminisztérium.

Az orosz munkacsoportot Szergej Kiszljak külügyminiszter-helyettes, az amerikait John Rood külügyi államtitkár vezeti. A washingtoni közlemény szerint a felek az amerikai-orosz rakétavédelmi, valamint radaregyüttműködésre vonatkozó amerikai elképzeléseket és javaslatokat fogják megvitatni.

A cél az, hogy az Egyesült Államok és Oroszország közösen végezzen megfigyelést a Közel-Keletről esetleg felbocsátott, fenyegetést jelentő ballisztikus rakétákkal kapcsolatban.

Washington két hete terjesztett elő írásos rakétavédelmi együttműködési ajánlatot Moszkvának azzal a céllal, hogy eloszlassa a közép-európai amerikai rakétavédelmi tervek miatt a kétoldalú viszonyban keletkezett feszültséget.

Egyezség

Az Egyesült Államok ugyancsak egyezséget kínált annak megelőzésére, hogy Oroszország – mint azt kilátásba helyezte – felfüggessze az európai hagyományos haderőket és fegyverzetet korlátozó CFE-szerződés végrehajtását.

A javaslatok szövegét nem hozták nyilvánosságra, annyi azonban kiszivárgott, hogy szerepel benne egy közös amerikai-orosz-NATO rakétavédelmi ernyő kialakítása. Orosz szakértők, Varsó beleegyezésével rendszeresen látogatást tehetnének a Lengyelországba telepítendő elfogó rakéták helyszínén.

Washington ezenkívül ígéretet tenne: addig nem élesítené a rakétákat, amíg nem válik bizonyossá, hogy Irán ballisztikus rakétákkal elérheti Európát.

Visszalépés

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán kijelentette, hogy a vitatott amerikai rakétapajzsra vonatkozó washingtoni javaslatok írásos változatában visszalépés figyelhető meg a korábbi szóbeli ígéretekhez képest. Úgy fogalmazott, kiábrándító, “ahogyan a nem rossz irányba mutató elképzelések papíron megfogalmazódtak”.

Egyebek mellett kifogásolta, hogy az írásos javaslatokban “már nincs szó arról, hogy orosz tisztek állandóan jelen lehetnének a (rakétapajzs tervében érintett) csehországi és lengyelországi támaszpontokon”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik