Nagyvilág

Nem indít elnökjelöltet az MKP

Nem indít saját jelöltet a jövőre esedékes szlovákiai államfőválasztáson a Magyar Koalíció Pártja (MKP), inkább arra törekszik majd, hogy az ellenzéki pártokkal közösen jelölve olyan ember indulhasson, aki bejuthat a választás második fordulójába.

Csáky Pál a párt országos tanácsának (választmány) ülését követő sajtótájékoztatón, néhány órával azután mondta el mindezt, hogy Robert Fico kormányfő a saját pártja, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) hivatalos jelöltjeként a jelenlegi köztársasági elnököt, Ivan Gasparovicot jelölte meg.

Újságírói kérdésre válaszolva Csáky nem tagadta: elődjének, a magyar párt éléről a tavaszi tisztújításkor távozott Bugár Bélának egy négyszemközti találkozón felajánlotta, hogy az MKP őt jelölné az államfői posztra, de Bugár nemet mondott.

Csáky azt is jelezte: nem azonosul az ellenzéki partner, a Mikulás Dzurinda vezette SDKÚ azon szándékával, hogy utcán akarnak tiltakozni a Fico-kormány politikája ellen. Csáky szavai szerint “jóllehet, a kormánykoalíció megérett a leváltásra, az MKP nem viszi ki a politikát az utcára”, mert nem látja okát a radikalizálódásnak. Ellenben “szakmai és politikai kérdésekben folyamatosan készek vagyunk a mindenkori politikai párbeszédre, de csakis a parlament területén” – tette hozzá.

Bugár visszavonulna

A jelenleg az MKP parlamenti képviselőjeként politizáló Bugár kitart a tisztújítás óta hangoztatott szándéka mellett: képviselői megbízatásának lejárta után nem kíván politizálni, végszükség esetén mégis kész lenne visszatérni, de csak akkor, ha az MKP támogatottsága riasztóan visszaesne, vagy ha a szlovák-magyar viszony olyannyira megromlana, hogy ez szükségessé tenné a visszatérését.

A választmány szombati ülésén – szavazati jog nélkül – részt vevő Bugár tagadta, hogy az MKP megosztottsága miatt a pártban válság lenne, s hogy ennek okán új magyar politikai erő létrehozását mérlegeli. Az utóbbi hetekben azonban olyan hangsúlyos Bugár-párti sajtóértesülések láttak napvilágot, amelyek arra utalnak, hogy ha nem is személyesen Bugár, de bizonyos – “Csákyt támadó és Bugár után nosztalgiázó” – magyar körökben érzékelhetők ilyen törekvések.

Bugár lekörözhetné Csákyt

A minap egy szlovák közvélemény-kutató ügynökség olyan felmérést tett közzé, amelynek olvasata szerint “egy új Bugár-pártnak” lenne esélye lekörözni a Csáky vezette MKP-t. A szlovákiai magyarok 51 százaléka Bugárra szavazna, “Csáky pártja” mindössze 18 százalékra számíthatna – állt a felmérésben. Csáky szerint “manipulált felmérésről” van szó, s noha a nevet nem árulta el, azt is kijelentette: tudja, kinek volt hét-nyolcszázezer koronája egy ilyen felmérést megrendelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik