Nagyvilág

A hágai törvényszék stabilizálta a Balkánt

Kisebb kudarcokkal ugyan, de nagy sikernek tartja a délszláv háborús bűnök kivizsgálására létrehozott Hágai Nemzetközi Törvényszék eddigi tevékenységét Carla Del Ponte, aki december végén - nyolc év után - távozik a főügyészi posztról.

Azt szeretném, ha a törvényszék saját kikényszerítő mechanizmusokkal rendelkezne, hogy elérhesse a szökevények letartóztatását – mondta a Figyelőnek adott interjújában Carla Del Ponte. A nyolc év után távozó főügyész kifejtette: a törvényszék számos sikert könyvelhetett el.


“Hivatali időm nyolc éve alatt 63 személy ellen adtunk ki előzetes vádindítványt, és 91 vádlottat helyeztünk előzetes letartóztatásba. Közülük 44-gyel szemben megindult és befejeződött az eljárás. Minden kétséget kizáróan bebizonyítottuk, hogy Srebrenicában népirtás történt, hogy a nemi erőszakot a terror eszközeként alkalmazták, és azt emberiség elleni bűncselekménynek kell tekinteni, továbbá azt, hogy a Szarajevó ostroma alatt a polgári lakossággal szemben elkövetett bűnök a legsúlyosabb büntetést érdemlik” – sorolta eredményeit Carla Del Ponte.


Hozzátette: a törvényszék megmutatta, hogy egyetlen bűnös sem élvezhet büntetlenséget – vád alá helyeztek egy hivatalban lévő államfőt, miniszterelnököket, katonai vezetőket, rendőrtábornokokat és magas rangú politikusokat. “Ennek az úttörő intézménynek és a nyomában létrehozott más intézményeknek köszönhetően már nem az a kérdés, hogy a háborús bűnösöket egyáltalán felelősségre vonják-e, legfeljebb az, hogy mikor” – fogalmazott Del Ponte.


Ezreknek szolgáltattak igazságot


A főügyész szerint a törvényszék az áldozatok ezreinek is igazságot szolgáltatott, és szót adott nekik: több mint három és fél ezren tettek vallomást közülük a törvényszék tárgyalótermében. A Hágai Nemzetközi Törvényszék közvetve hozzájárult az igazságtételhez, amikor arra ösztönözte a volt Jugoszlávia bíróságait, hogy folytassák a munkát, és amikor szoros partnerséget alakított ki a helyi hatóságokkal, előmozdítva ezáltal a jogi reformot ezekben az országokban.


“Arról se feledkezzünk meg, hogy ez a típusú munka sohasem egyetlen személy műve, hanem sok kiváló és elhivatott szakemberé. Ami pedig a legnagyobb csalódásomat illeti: az igazságszolgáltatás megcsúfolásának tartom, hogy Ratko Mladics és Radovan Karadzsics még mindig szabadlábon van. De remélem, az ellenük folyó eljárást is hamarosan a sikerek közé lehet sorolni, amikor majd Hágába kerülnek” – hangsúlyozta Carla Del Ponte.

Koszovó nem akadályozhatja meg Karadzsicsék kiadatását

Koszovóval kapcsolatban az interjúban elmondta, reméli, hogy a Koszovó státusa körüli nagypolitikai játszmák nem akadályozzák meg Mladics és Karadzsics Hágába szállítását. “Ők ketten tizenkét éve vannak szökésben, és több mint négy évvel a koszovói konfliktust megelőzően emeltek vádat ellenük” – mondta a főügyész.

Carla Del Ponte szerint a hágai törvényszék – elsősorban a tények feltárásával és az egyéni büntetőfelelősség megállapításával – hozzájárult a Balkán népeinek megbékéléséhez, a regionális stabilitáshoz és a biztonsághoz.


“A felelősségre vont politikai és katonai vezetőket eltávolították a hatalomból, nem térhetnek vissza korábbi funkcióikba. Az áldozatoknak igazságot szolgáltattak. Bár ez már önmagában is nagy eredmény, nem elegendő a megbékéléshez. A nemzetközi és a helyi tényezőknek a siker érdekében további támogatást kell nyújtaniuk ehhez az összetett és időnként fájdalmas folyamathoz” – véli Carla Del Ponte.


(Az interjú teljes szövegét a Figyelő legfrissebb számában olvashatja!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik