Nagyvilág

Csapnivaló az amerikai Irán-jelentés

Hevesen bírálta Irán destabilizáló politikáját Robert Gates amerikai védelmi miniszter. Egy izraeli politikus szerint az Iránról szóló amerikei hírszerzői jelentés egyenesen silány. A korábbi amerikai ENSZ-nagykövet még tovább ment: szerinte "kvázi puccs" a jelentés.

Az Egyesült Államok korábbi ENSZ-nagykövete élesen bírálta az amerikai hírszerzés által Irán atomprogramjáról készített jelentést. John Bolton, aki az iszlám köztársasággal szembeni kemény fellépés hívei közé tartozott hivatali idejében, a Der Spiegel hírmagazin hétfőn megjelenő friss számában úgy fogalmazott: a jelentés a titkosszolgálatok által szervezett “kvázi-puccs” George Bush elnök ellen. “Ez politika a javából, amely titkosszolgálati információnak álcázza magát” – idézte a német hírmagazin Bolton szavait.

A volt ENSZ-nagykövet úgy véli, hogy a hírszerző szolgálatok elégedetlenek a washingtoni kormány irányvonalával, s ez az elégedetlenség tükröződik elemzéseikben és cselekedeteikben.


Silány jelentés


Silánynak minősítette egy izraeli politikus szombaton az Iránról készített amerikai titkosszolgálati jelentést, amely szerint Teherán 2003-ban felhagyott nukleáris fegyverprogramjával.


Efráim Szneh munkapárti képviselő, egykori védelmi miniszterhelyettes az izraeli állami rádióban kifejtette, hogy az amerikai dokumentum nem tulajdonít kellő súlyt Irán folytatódó urándúsításának és az Izraelnek címzett fenyegetéseknek.

A jelentés megnehezíti az Egyesült Államoknak, hogy szigorúbb ENSZ-szankciókat követeljen Irán ellen, továbbá kibúvót szolgáltat azoknak az országoknak, amelyek nem akarták fokozni a nyomást Teheránra – vélte Szneh.

A 16 titkosszolgálat jelentése meglepő fordulatnak bizonyult az Iránnal szembeni amerikai politikában. Szerzői ugyanis – a korábbi washingtoni állításokkal szemben – megállapították, hogy az iszlám köztársaság már 2003 őszén felhagyott atomfegyver előállítását célzó törekvéseivel.

Gates szerint még mindig van veszély


A Pentagon vezetője, Robert Gates szólt arról a veszélyről, amelyet Teherán jelent az Egyesült Államok, valamint az öböl menti országok érdekeire, egyúttal rakéták elleni “védőernyő” kiépítését szorgalmazta a régióban.

Egy konferencián hangoztatta, hogy a teheráni politika káoszt és bizonytalanságot szít. Ez pedig nemcsak az Egyesült Államoknak és a Közel-Kelet államainak, de minden olyan országnak az érdekeit is sérti, amely az Irán által kifejlesztett ballisztikus rakéták hatótávolságán belül helyezkedik el.


Iraki fegyvereseket pénzelnek?

Gates azzal is vádolta Teheránt, hogy iraki fegyveres csoportokat pénzel és képez ki, fegyvereket és harci eszközöket szállít Irakba és Afganisztánba, továbbá támogatást nyújt olyan “terrorista szervezeteknek”, mint a libanoni Hezbollah és a palesztin Hamász.

Felszólította az öböl menti államokat, támogassák azokat a szankciókat, amelyekkel ki lehetne kényszeríteni az iráni urándúsítás felfüggesztését. A térség arab államait arra ösztönözte, követeljék egyúttal, hogy Teherán nyíltan erősítse meg, nem áll szándékában a jövőben atomfegyvert kifejleszteni.

A Perzsa-öböl menti országoknak azt javasolta az amerikai politikus, hogy működjenek szorosabban együtt, és fejlesszenek ki rakéta- és légvédelmi rendszert. Végezetül arról is szólt, hogy tegyék félre vallási nézeteltéréseiket, és nyújtsanak segítséget az iraki kormánynak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik