Nagyvilág

A németek és a franciák még mindig félnek Irántól

A német kancellár és a francia elnök egyetértenek abban, hogy „Irán nukleáris programja továbbra is veszélyt jelent” és az újabb ENSZ szankciók érdekében folyó nyomást fenn kell tartani.

A NATO és az EU külügyminisztereinek nevében nyilatkozó belga külügyminiszter közölte, hogy a két külön tárgyaláson részt vevő tagállamok képviselői egyetértettek abban, hogy nincs ok álláspontjuk megváltoztatására, azaz újabb Irán-ellenes szankciók kilátásba helyezésére – jelentette Párizsból a Reuters. Ezek szerint a uniós államokat nem nyugtatta meg az amerikai nemzeti hírszerzési értékelése (NIE), amely leszögezte: Irán 2003-ben felfüggesztette nukleáris fegyverkezési programját.

„A veszély fennáll” – idézte a The New York Times. Nicolas Sarkozy francia elnököt. „Mindenki teljes mértékben tudatában van annak, hogy az iráni vezetőkben megvan az akarat nukleáris fegyverek birtoklására.”

Angela Merkel német kancellár nem beszélt ugyan szankciókról, de éreztette, hogy kormánya támogatja az ENSZ Biztonsági Tanácsában felmerülő törekvéseket. Leszögezte ugyanakkor, hogy egy folyamat közepén vannak, és Irán továbbra is veszélyt jelent. „Mindkét vezető sürgette a jelenlegi stratégia folytatását, mely a nyomást a párbeszéddel kombinálja” – írja a neves amerikai lap.

Mindeközben az amerikai szenátus egyes republikánus tagjai egy kongresszusi bizottság felállítását tervezik az NIE következtetéseinek kivizsgálására – írta a The Washington Post. „Ez az első hivatalos kihívás” a hírszerzési jelentéssel kapcsolatban, s azt tükrözi, hogy milyen gyorsan „politizálódott át” ez a kérdés a megosztott konzervatív táborban – jegyzi meg a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik