Nagyvilág

Világutazással zárja elnökségét Bush

George Bush amerikai elnök elnöksége utolsó évében nagy külföldi utakat tesz. Ellátogat a Közel-Keletre, Afrikába, Ázsiába, Európába és Dél-Amerikába.

Az Egyesült Államokban hagyomány, hogy az elnök mandátumának utolsó évében – különösen ha olyan népszerűtlen belföldön, mint Bush – sokat szerepel nemzetközi téren.


Busht az elnöki különrepülőgép, az Air Force One 2008 januárjában repíti a közel-keleti térségbe, ahová nyilvánvalóan azért utazik, hogy előmozdítsa az izraeli–palesztin békefolyamatot. Elnökként első ízben látogatást tesz Izraelben is, egyes források szerint január 9-én. Még az év elején szándékozik Afrikába utazni, ahol az AIDS elleni globális küzdelmet igyekszik majd előmozdítani.


Áprilisban a román fővárosba, Bukarestbe látogat a NATO csúcstalálkozójára, júliusban Japánba, a Tója-tóhoz utazik a fejlett ipari országok vezetőinek értekezletére. Augusztusban Pekingbe repül a nyári olimpiai játékokra, majd novemberben a perui Limába utazik a Csendes-óceán peremén elhelyezkedő országok vezetőinek találkozójára.


Megfigyelők szerint Bush valószínűleg számos más országot is útba ejt, hiszen az elnök a távoli utakat kihasználva általában több térségbeli vezetővel tárgyal. A jövő évi látogatások nagy részét a Fehér Ház hivatalosan még nem jelentette be, így az sem ismert, hogy milyen országokat fog érinteni az amerikai elnök.


Bush jövő évi külföldi programjában hat út biztosan szerepel. Ennél többször, hétszer utazott idegen országokba 2003-ban és 2006-ban, idén viszont csak négy utat tett, Dél-Amerikában, Európában, Kanadában és Ausztráliában járt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik