Nagyvilág

A szlovénok már lebontották a határt

Bár Szlovénia is csak december 21-én válik a schengeni övezet részévé, már csütörtökön elkezdték lebontani a Szlovénia és Olaszország közti határátkelőhelyek létesítményeit.

Sezana, Vrtojba és Skofije határátkelőkön néhány óra alatt eltüntették a volt Jugoszlávia idejében emelt létesítményeket. December 21-ig még minden átkelőnél működni fog egy-egy vámvizsgálati fülke, ezután viszont teljesen megszűnik a határellenőrzés Szlovénia olasz, osztrák és magyar határán – közölte a belügyminisztérium.

Ugyanezen a napon lép majd életbe a megerősített ellenőrzés a szlovén-horvát határon, amely egyúttal a schengeni övezet új külső határa lesz. A horvát állampolgárok azonban a jövőben is személyi igazolvánnyal léphetnek be Szlovénia, Magyarország és Olaszország területére. Ezenkívül a két ország között húzódó, összesen 124 átkelő három kilométeres körzetében élő horvátok különleges engedéllyel beléphetnek a szomszédos Szlovéniába.

December 21-től Szlovénián kívül nyolc uniós tagállam belső határán, köztük Magyarország szlovák, osztrák és szlovén határán szűnik meg a határellenőrzés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik