Nagyvilág

Rakétapajzzsal kereskedik az USA

Az Egyesült Államok korszerű rakétaelhárító rendszereket ad el az Egyesült Arab Emírségeknek és Kuvaitnak, összesen 10,4 milliárd dollár értékben - jelentette be szerdán a Fehér Ház.

Ez a legnagyobb tervezett amerikai fegyvereladás olyan öbölmenti arab államoknak – közéjük tartozik Szaúd-Arábia is -, amelyeknek Washington az ellensúly szerepét szánja Irán, Szíria, valamint az al-Kaida terrorszervezet és a Hezbollah libanoni szervezet ellenében.


A Pentagon közölte a kongresszussal, hogy az Egyesült Arab Emírségek 288 darab PAC-3-as rakétát kíván vásárolni felszerelésekkel együtt összesen 9 milliárd dollárért a Raytheon és Lockheed Martin vállalattól. Kuvait összesen 80 darab PAC-3-as rakétára, korszerűsített PAC-2-es rakétákra, valamint Patriot földi kisegítő berendezésekre tart igényt 1,36 milliárd dollár értékben.


A Pentagon indoklása szerint a tervezett 9 milliárd dolláros PAC-3-as fegyvereladás erősítené egy potenciális koalíciós partner hatékonyságát, a vele való együttműködés képességét, egyben mérsékelné a függést a térségbeli amerikai erőktől.


Jay Greer külügyi szóvivő közölte: a fegyverüzletek részét képezik George Bush elnök júliusban meghirdetett stratégiájának, amely a Perzsa-öböl biztonságának fokozását célozza. Condoleezza Rice külügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok a mérsékelt erők mögé áll a térségben, ellensúlyozandó Irán, Szíria, az al-Kaida és a Hezbollah hátrányos befolyását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik