Nagyvilág

Megosztásra használja Tőkést a román elnök

Traian Basescu államfő azért "dajkálja" Tőkés Lászlót, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) sírjon - írta tudósításának címében csütörtökön a Cotidianul.

A bukaresti napilap “egyes politikai források” véleményét idézi. Eszerint a demokrata párt támogatását élvező román államfő nyilvános megjelenése az európai parlamenti képviselővé vált református püspökkel egyértelmű jelzés a RMDSZ számára: ha e szövetség továbbra is a jelenlegi liberális párti vezetők érdekcsoportjainak a vonzáskörében marad, a jövőben elveszítheti a parlamenti bejutáshoz szükséges szavazati arányát.

“Egyszerű az üzenet: más magyar vezetők is vannak, akik sikerrel helyettesíthetik az RMDSZ-t” – magyarázták az említett források a lapnak, hozzáfűzve: Basescu a továbbiakban is tervezi, hogy együttesen jelenjék meg Tőkés oldalán mind bel-, mind külföldön.

Tőkés, a megosztás eszköze?

A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) csütörtöki számában Simon Judit ironikusan emlékeztet arra, hogy Tőkés felajánlotta az “intézményi együttműködést” Basescunak. “Melyik intézmény melyikkel? A püspök intézménye az egyház, amely kétséges, hogy feltétel nélkül együttműködne az államelnöki intézménnyel… Az EP-képviselőség viszont nem intézmény, hanem jelen esetben nem egészen másfél évre szóló megbízás” – írja a kommentátor.

Az erdélyi Krónika megkérdezte a püspököt: nem érzi-e, hogy Basescu magyarságot megosztó szándékának vált az eszközévé. “Amiről beszéltünk, és ahogyan beszéltünk, az megállja a helyét. Ha az autonómia ügyéről világosan beszélünk, és nemcsak kampány idején tesszük ezt, akkor lehet bármilyen szándéka a román tárgyalópartnereinknek” – jelentette ki az európai parlamenti képviselő.

Basescu is besegített Tőkésnek

Ugyanennek a lapnak a vezércikkében Balogh Levente kifejti: ha korábban azt lehetett mondani, hogy Basescu – azáltal, hogy tárgyalásokat folytatott a magát romániai magyar jobboldalként meghatározó csoport képviselőivel – legitimálni igyekezett az RMDSZ ellenzékét, az elnök és Tőkés László keddi találkozójáról ez már nem mondható el. Hiszen a püspököt immár a szavazópolgárok legitimálták politikai szereplőként – írja a szerző.

Úgy véli: a korábbi találkozók, az államfő háromszéki látogatásai, illetve az azokon elhangzott – gyakran a Tőkés-oldal retorikáját idéző – RMDSZ-bírálatok is kétségtelenül hozzájárultak Tőkés sikeréhez, gyaníthatóan az oszd meg és uralkodj taktikájának szellemében.


Hiszen az ellenfél támogatásával elméletileg könnyebben zsarolhatóvá vált az RMDSZ. Hogy ez a taktika végül nem úgy sült el, ahogy az államfő szerette volna, és mindkét oldal EP-mandátumhoz jutott, arról a román választók passzivitása és a magyarok tudatosabb választói magatartása “tehet” – írja Balogh Levente.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik