Nagyvilág

Az EU is Koszovó függetlensége mellé áll

Többé már senki sem tudja megakadályozni Koszovó függetlenségét – vélekedett a kérdés egyik legismertebb szakértője, Albert Rohan a Die Presse osztrák napilap csütörtöki számában megjelent interjújában, hozzáfűzve: Szerbia eddig is csak azért volt képes ellenszegülni, mert az Európai Unió nem képviselt egységes álláspontot.

Az osztrák diplomata, aki az ENSZ-főtitkár koszovói megbízottjának, Martti Ahtisaarinak a helyettese, nyilatkozatában kijelentette: továbbra is az a meggyőződése, hogy az egyetlen ésszerű, a valós helyzettel számoló megoldás az a terv, amelyet februárban előterjesztettek Koszovó „felügyelt függetlenségéről”.

Érvelése szerint a javaslat önmagában véve is egyfajta kompromisszum, mert nem abszolút függetlenségről rendelkezik, hanem korlátozott, nemzetközileg ellenőrzött önállóságról.


Az EU is „szabadon engedné” Koszovót

Amennyiben Oroszország ismételten megakadályozza, hogy az Ahtisaari-tervet a Biztonsági Tanács jóváhagyja, akkor a nemzetközi közösség, mindenekelőtt az Európai Unió és az Egyesült Államok számára két kevésbé vonzó választási lehetőség marad: a jelenlegi helyzet további fenntartása vagy olyan megoldás kimunkálása, amely a felügyelt függetlenségen alapul, ám a BT támogatása nélkül – fejtette ki.


Szerinte az első variáns nem életképes, mert minden halogatás csak veszélyezteti a balkáni térség stabilitását. A másodikat illetően leszögezte, hogy annak megvalósításában az Európai Uniónak kell magára vállalnia a vezető szerepet, „elvégre Koszovó európai probléma, nem pedig orosz vagy amerikai”.

Európai egység kéne

Rohan reményét fejezte ki, hogy az EU-ban egységes nézet alakul ki a dél-szerbiai tartomány függetlenné válásának támogatásáról, mert minden ettől eltérő vagy a rendezést halogató vélemény csak Szerbia és Oroszország ellenállását erősítené, miközben gyengítené az unió pozícióját. Úgy vélte, hogy az EU-tagállamok megtanulhatták már a múltból: csak akkor tudnak kellő súllyal és határozottsággal fellépni fontos kérdésekben, ha közös felfogást képviselnek. Hozzáfűzte, hogy a tervezett koszovói EU-misszióhoz nem szükséges újabb ENSZ-felhatalmazás, mert a BT 1244-es számú határozata nemzetközi jelenlétről beszél, nem pedig szűkebb értelemben vett ENSZ-felügyeletről.

A konfliktusban közvetítő diplomatahármas irányításával folytatott konzultációk eredménytelensége mindenki számára világossá tette, hogy tárgyalásos úton nem érhető el megoldás – mondta. Szerinte Pristina nem közvetlenül azután fogja kinyilvánítani a dél-szerbiai tartomány önállóságát, hogy a trojka december 10-én leteszi jelentését a tárgyalások kudarcba fulladásáról az ENSZ-főtitkár asztalára, hanem megvárja, amíg biztosra veheti, hogy tekintélyes számú ország kész elismerni a függetlenséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik