Nagyvilág

A hírszerzés csapást mért Bush politikájára?

Kárt okozhat a Bush-kormány Irán-politikájának az a 16 hírszerző szervezet által készített értékelés, amely szerint Irán már 2003-ban felhagyott atomfegyver-fejlesztési programjával – írja a keddi amerikai sajtó. Bush szerint azonban Irán veszélyes volt, ma is az és a jövőben is az lesz.

A The Washington Post szerint a jelentés csapás az elnök Teheránnal szembeni politikájára. A The New York Times azt írta, hogy átalakulhat a Bush-adminisztráció közel-keleti politikája, amelynek eddig az iráni atomprogram leállítása volt az egyik sarokköve. A washingtoni újság emlékeztet: Bush elnök ősszel azzal keltett világszerte feltűnést, hogy harmadik világháborúval fenyegetett arra az esetre, ha Irán atomfegyver birtokába jut.


Okafogyott a megelőző csapás

Az elnök azonban már legalább egy-két hónappal korábban megkapta a most nyilvánosságra hozott hírszerzői értesülést, amely szerint a perzsa állam lényegében leállította atomfegyverprogramját. A liberális lap szerint a jelentés nyilvánosságra kerülése nemcsak a Bush-kormány éles Irán-ellenes retorikája alól húzta ki a talajt, de megtorpedózhatja az újabb nemzetközi szankciókat sürgető Washington törekvéseit is.

Az újság továbbmegy: a kémszervezetek közös értékelése nyomán le kell venni a napirendről azt a mindeddig lebegtetett lehetőséget, hogy az Egyesült Államok esetleg megelőző katonai csapást mér iráni atomlétesítményekre. A The New York Times idéz a hírszerzési jelentésből, amely szerint Teherán folytatja a szerinte polgári célú urándúsítást, nyitva hagyva annak a lehetőségét, hogy atomfegyvert állítson elő.


Bush továbbra is tart Irántól

George Bush amerikai elnök kedden a Fehér Házban leszögezte: nyomást fog kifejteni annak érdekében, hogy Teherán állítsa le urándúsító programját. Nagyon fontos, hogy a nemzetközi közösség felismerje: veszélyt jelent a világra, ha Irán birtokába jut azoknak az ismereteknek, amelyek atomfegyver előállításához szükségesek – szögezte le.

„Irán veszélyes volt, ma is veszélyes, és veszélyes lesz, ha megszerzi az atomfegyver előállításához szükséges ismereteket” – mondta. Korábbi álláspontját megismételve kijelentette: Iránnal kapcsolatban „minden lehetőség az asztalon van”. Irán a múltban eltitkolta titkos programját, és ez a jövőben is megismétlődhet – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik