Nagyvilág

Barroso: egységesnek kell lenni Koszovó ügyében

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke Robert Ficóval történ találkozóján is sürgette, hogy az Európai Unió tagországai helyezkedjenek egységes álláspontra abban a kérdésben, hogyan reagáljon az EU, ha Koszovó esetleg egyoldalúan kinyilvánítja függetlenségét.

Robert Fico szlovák miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján ugyanakkor egy kérdésre válaszolva Barroso azt is jelezte, hogy ez a tagországok ügye.

Fico azt erősítette meg, hogy Szlovákia azok közé az EU-tagállamok közé tartozik, amelyek “alig tartják elképzelhetőnek”, hogy elismerjenek egy függetlenségét egyoldalúan kikiáltó országot.

Ciprus, Görögország, Szlovákia, Románia és Spanyolország alkotja azt a kicsiny csoportot, amely egyelőre elzárkózik attól, hogy az egyoldalú kinyilvánítást elismerje, mert attól tart, hogy az precedenst teremthetne más kisebbségi területek függetlenedési törekvéseihez.

Fico is sürgette ugyanakkor, hogy az EU helyezkedjen egységes álláspontra az ügyben. A gyengeség jele lenne, ha a 27 tagállam nem tudna közös pozíciót kialakítani szögezte le a szlovák miniszterelnök. Hozzátette: meglátása szerint néhány szuperhatalom számol is ezzel a megosztottsággal.

Barroso azt hangoztatta, hogy Koszovó sorsa európai ügy. Nehéz lenne megmagyarázni az Európán kívüli világpolitikai szereplőknek, miért nem tudnak az uniós országok közös nevezőre jutni egy ilyen kérdésben szögezte le.

A ma még Szerbiához tartozó, de túlnyomórészt albánok lakta Koszovó jövőbeli státusáról ezen a héten meg kellene állapodni, de mint azt Barroso is elismerte kedden erre egyre kisebbnek tűnik az esély. Egyezség hiányában feltehető, hogy az Egyesült Államok támogatását is élvező Koszovó egyoldalúan kinyilvánítja függetlenségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik