Nagyvilág

Pártfúzió erősíti Basescut

Új párt alakul Romániában az Emil Boc vezette Demokrata Párt (PD) és a Teodor Stolojan által irányított Liberális Demokrata Párt (PLD) egyesüléséből – jelentette be a két pártelnök hétfőn este. Elemzők szerint a Basescu államfő pozícióit erősítő pártegyesülést maga az elnök szervezte.

A Traian Basescu államelnököt támogató PD-be most az az alakulat olvad be, amely korábban a Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök Nemzeti Liberális Pártjából (PNL) szakadt ki. Az új párt neve Demokrata Liberális Párt, elnöke Emil Boc lesz, Stolojan pedig a két alelnöki tisztség egyikét tölti majd be.

A történtekre számítani lehetett azóta, hogy Stolojan és hívei kiléptek a PNL-ből a “liberális elvek megmentésére” hivatkozva. Az akkori új alakulat nem titkolta, hogy célja szövetséget építeni a kormánykoalícióban korábban helyet foglaló, majd ellenzékbe szorult Demokrata Párttal.

A mostani egyesüléssel az európai parlamenti választásokon legjobban szerepelt és a közvélemény-kutatások ranglistáján is első helyet elfoglaló demokraták még erősebbek lesznek, s ezzel – sokak szerint – Basescu politikai hátországát is megszilárdítják. Számos politikai erő véli úgy, hogy a pártegyesüléssel befejeződött folyamatot maga Basescu “irányította”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik