Nagyvilág

Leszavazták a népszavazáson Hugo Chávezt

Az ellenzők tábora győzött a Hugo Chávez venezuelai elnök korlátlan újraválaszthatóságát is magában foglaló alkotmánymódosításról rendezett népszavazáson. Nem szavazták meg a választójog 16 éves korig való levitelét és a hat órás munkanapot sem. Az elnök elismerte vereségét.

A Nemzeti Választási Tanács szerint az alkotmánymódosításokat – amelyek az államfő korlátlan újraválasztását is lehetővé tették volna – a népszavazáson részt vevők 50,7 százaléka ellenezte, és 49,3 százaléka támogatta.


Leszavazták a népszavazáson Hugo Chávezt 1

Chavez is leadta a szavazatát. De nem nyert. (Fotó: AP)


A BBC tudósítása szerint az elnök felszólította támogatóit, hogy tartózkodjanak konfliktusok provokálásától.


A referendumon elsősorban az elnök korlátlan újraválaszthatóságáról kellett volna szavazni. Eszerint az új mandátumok ideje hat évről hétre nőtt volna. A szavazólapon kérdésként szerepelt még a központi bank autonómiájának megszűnése, az új közigazgatási beosztás, a hat órás munkanap, a társadalombiztosítás általános kiterjesztése – beleértve az „informális” szektorokban dolgozókat –, valamit a választójog kiterjesztése a 16 éven felülieknek.


Chavez gyorsan elismerte az eredményt, egyben önmérsékletre szólította fel az ellenzéket. „Azoknak, akik javaslataim ellen szavaztak, köszönetemet és jókívánságaimat fejezem ki” – mondta, hozzátéve: „mindenki térjen most haza, s gondolkodjon el azon, hogy kezelje a győzelmet.” Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy folytatja a küzdelmet a szocializmusért.


„Ne legyetek szomorúak”, üzente támogatóinak, hiszen „mikroszkopikus különbség van a nem és az igen szavazatok között”, s ha most el is buktak a reformok, „de azért élnek.”


Tavaly Chávezt 63 százalékos többséggel választották újra elnöknek. A népszavazás eredménye következtében 2013-ban véget ér mandátuma, de addig még sok minden történhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik