Nagyvilág

Óriási tömeg tüntetett Katalóniáért

Több százezer ember tüntetett Barcelonában, nagyobb önállóságot követelve Katalónia számára. A szombat esti demonstráción a rendőrök szerint 200, a szervezők állítása szerint viszont 700 ezren vettek részt.

Sajtóbeszámolók szerint a tüntetők egy része nem érte be az – amúgy évtizedek óta autonóm – katalán régió nagyobb önállóságának követelésével. Ők a magasba emelt transzparenseiken és szavalókórusaikkal Katalónia függetlenné válását szorgalmazták, azaz a Spanyolországtól való elszakadást. A megmozdulásra több mint 200 szervezet hívta fel a nagyváros és Katalónia lakosait.

A demonstráció mottója ez volt: “Mi nemzet vagyunk, és azt mondjuk: elég volt. Jogunk van önállóan dönteni a saját infrastruktúránkról”. A katalánok azt vetik a madridi kormány szemére, hogy a közlekedési vonalak tervezésekor éveken át elhanyagolta Spanyolország északkeleti régióját.

A Barcelona környékén lakó ingázóknak hosszú ideje nagy bosszúságot okoz, hogy az elővárosi vonatok gyakran nem közlekednek, s időnként teljes vasútvonalakon rendelnek el vágányzárt. Elterjedt nézet szerint az áldatlan helyzet elsődleges oka az, hogy a madridi közlekedési tárca és a spanyol vasút (RENFE) rosszul tervezte meg a Barcelonát Madriddal összekötő gyorsvasúti vonalat, s ezáltal tovább fokozta a káoszt a katalán főváros térségében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik