Nagyvilág

Putyin hatalma a tét

Jóllehet Putyin pártja mindent megtett a parlamentbe való bejutás megnehezítésének érdekében, a vasárnapi választásokon akár négy párt is bekerülhet a törvényhozásba. Ennek ellenére szinte biztosra vehető, hogy ismét Putyin Egységes Oroszországa nyeri majd el a szavazatok többségét. A választás, melyre a csalás árnyéka vetül, meghatározhatja majd az elnöki posztról távozó Putyin további szerepét.

Közel 110 millió szavazásra jogosult polgár mintegy 96 ezer választókörzetben voksolhat pártlistákon az állami duma – az alsóház – 450 jövendő képviselőjére.

Egészen az utóbbi napokig úgy tűnt, hogy az ötödik duma megválasztására mindent elrendeztek, s bizonyosan két párt jut be: az Egységes Oroszország, amelynek jelöltlistáját Vlagyimir Putyin államfő vezeti, s amely alighanem alkotmányos többségre tesz szert, “ellenzéke” pedig a Gennagyij Zjuganov vezette kommunista párt (KPRF) lesz. Mostanra azonban a 7 százalékos bejutási küszöbnél áll Vlagyimir Zsirinovszkij nacionalista Liberális-demokrata Pártja, valamint az egy éve alakult Igazságos Oroszország is.

Putyin nem titkolt elképzelése, hogy az Egységes Oroszország elsöprő győzelme morális jogot ad neki ahhoz, hogy továbbra is széles befolyást gyakoroljon a politikai életben – írja a BBC.

Kétpólusú politika a cél

A 2005-ben elfogadott új választási törvény, amely a politikai erők versengését szigorú korlátok közé szorította, éppen egy kétpólusú politikai váltógazdaság kialakítását volt hivatott elősegíteni.

Egyéni jelölt nem indulhat, a bejutási küszöböt 5-ről 7 százalékra emelték, az indulni kívánó pártoknak legalább 50 ezer igazolt taggal kell rendelkezniük, legkevesebb 80 (korábban 7) regionális listát kell állítaniuk, s a részvételhez szükséges regisztrációt 200 ezer támogató aláírással, vagy 60 millió rubel letétbe helyezésével kell megszerezniük – ez utóbbi alól mentesülnek a dumában mostanáig helyet foglaló pártok.

Törölték a szavazócédulákról a “mindenki ellen” választási lehetőséget – legutóbb 4,7 százalék, vagyis közel 3 millió polgár szavazott így -, s a választás bármilyen részvétel esetén érvényes. A Központi Választási Bizottság (CIK) bármely pártot törölheti az indulók közül, ha úgy ítéli meg, hogy az nem teljesítette valamely feltételt.

Összesen 11 párt indulhat vasárnap, ennyi vette az összes akadályt, de közülük hétnek nincs esélye, bár 3 százalékos eredmény esetén további állami támogatásban részesül.

Putyin sorsáról szavaznak

A kampányban programokról nem volt szó: az Egységes Oroszország – a hatalom pártja – egyedül Putyinra támaszkodott, és Putyin tervének megvalósulását ígérte a választóknak. E terv részleteit csak találgatni lehet, de a párt rá hivatkozva ígéri a főleg a bőven áramló olajdollárok segítségével elért eredmények folytatását és a stabilitás megőrzését.

Sokáig úgy tűnt, hogy meglepetés nem lesz, de az Egységes Oroszország Putyinról szóló bizalmi népszavazásnak kiáltotta ki a voksolást. Ez felélénkítette a kampányt, amely elég álmos volt, mert a közvélemény főleg a március 2-án tartandó elnökválasztást tartotta döntőnek.

Mozgósítás mindenáron

Nem mindegy ugyanis, hányan szavaznak bizalmat az elnöknek, ezért a főcsapás iránya a részvételre való mozgósítás lett, amely meglepő formákat öltött: az elnöki adminisztráció kérésére például több mobilszolgáltató (saját költségén) sms-ben hívta előfizetőit az urnákhoz. A részvétel növelése érdekében lesznek választókörzetek a repülőtereken, a pályaudvarokon és külön a hajléktalanoknak is.

Maga Putyin is pártjának kérte a szavazatokat azzal, hogy annak győzelme biztosítja a putyini terv megvalósulását, de homályban hagyta, hogy ő hogyan akar ebben részt venni. Ám míg Putyinra a választók akár 80 százaléka is kész szavazni, pártjára jóval kevesebben.

Mivel Putyin harmadszor egyhuzamban nem indulhat elnökválasztáson, az elnök befolyásának megőrzésére számos forgatókönyv készült, az Egységes Oroszország az elnöki adminisztrációval vállvetve egész tömegmozgalmat szervezett támogatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik