Nagyvilág

Megegyezhetnek az Irán elleni szankciókról

Rövid időn belül egyezségre juthatnak a nagyhatalmak egy harmadik olyan biztonsági tanácsi (ENSZ BT) határozatról, amely az atomprogramja miatt ostorozott Irán elleni újabb szankciókról rendelkezik - mondta szombaton egy névtelenül nyilatkozó francia tisztségviselő Párizsban.

Szavai szerint “kedvező szellemben” zajlott le szombaton Párizsban az amerikai, a brit, a francia, a kínai, a német és az orosz külügyminisztérium magas rangú diplomatáinak találkozója. “Bizonyos elemek feljogosítanak arra, hogy közeli megegyezést vetítsünk előre” – mondta.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője csalódottságát fejezte ki pénteken, mert a londoni tárgyalások nem eredményeztek áttörést. Solana a következő napokban tesz jelentést arról az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hajlandónak mutatkozik-e Teherán eleget tenni a korábbi BT-határozatoknak, amelyek értelmében fel kell hagynia az urándúsítással.

“Mi egyszerűen csak védelmeztük jogainkat, hangsúlyoztuk, hogy eleget teszünk kötelezettségeinknek, és leszögeztük, hogy az iráni nemzet nem fogad el semmit, ami túlmegy az atomsorompó-szerződésen. Ha egyesek csalódást éreznek amiatt, hogy nem tudják megfosztani Iránt természetes jogaitól, az az ő dolguk” – mondta Dzsalili újságíróknak, miután visszaérkezett Teheránba.


Az Egyesült Államok azzal gyanúsítja Iránt, hogy atomfegyvert akar előállítani a polgári atomprogram örve alatt, és sürgeti a BT-t, hogy fogadjon el újabb szankciócsomagot az ázsiai ország ellen. Irán tagadja, hogy atomfegyvergyártásra törekedne titokban. A BT öt állandó tagja közül kettő, Oroszország és Kína nem támogatja a Washington által szorgalmazott újabb szankciócsomagot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik