Nagyvilág

Csökkent a bűnözés az orosz választás napján

Viszonylag magas részvételt és kevés szabálysértést regisztráltak moszkvai idő szerint késő délutánig az oroszországi parlamenti választáson. Jurij Malenycsenko az űrből szavazott. Felére csökkent a bűnözés e napon.

A részvételi arány a Központi Választási Bizottság (CIK) szerint magas: moszkvai idő szerint 14 órakor 42,5 százalék volt országosan, 6 százalékkal több, mint négy évvel ezelőtt ebben az időpontban. További országos adatokkal 19 óráig a CIK nem szolgált. Moszkvában a részvétel késő délután 44, Szentpéterváron 33 százalékos volt, Csecsenföldön két órával a szavazóhelyiségek bezárása előtt már a választók 92 százaléka az urnákhoz járult. Oroszország egyetlen területén mentek el kevesebben szavazni, mint négy évvel ezelőtt: Karéliában késő délutánig 42,5 százalék adta le voksát, 1 százalékkal kevesebb, mint négy éve.

Leadta szavazatát Jurij Malenycsenko űrhajós a Nemzetközi Űrállomásról: éppen az orosz Távol-Kelet fölött elhaladva közölte a földi irányító központban (CUP) lévő meghatalmazottjával, Dmitrij Zsukovval, hogy mely párt listájára kíván szavazni. Mindez zárt csatornán történt: miközben a Nemzetközi Űrállomás és a CUP között a kapcsolatot amerikai műholdak útján tartják, Malenycsenko szavazatát orosz szputnyikok segítségével továbbította a Földre. A szavazatot borítékba zárták és eljuttatták a megfelelő szavazókörzetbe.

Sokhelyütt különféle akciókkal csábították a polgárokat: Vlagyivosztokban, a csikorgó hidegben szép fiatal lányok “stoppolták” az autósokat “Vigyél el szavazni” feliratú táblákkal. Máshol a választók mobiltelefonhoz való sim-kártyát kaptak, amely 100 rubelnyi (mintegy 700 forintnyi) lebeszélhető összeget tartalmazott. Igaz, az összeg nem jelent meg mindenkinél, aki telefonjába tette a kártyát. Cseljabinszkban pedig egyenesen 10 autót és számos háztartási gépet sorsoltak ki azok között, akik elmentek szavazni és megválaszoltak a város történetére vonatkozó néhány kérdést.

A külföldi megfigyelők kisebb technikai problémákról számoltak be csupán, továbbá arról, hogy nem tudtak bejutni azokba a szavazóhelyiségekbe, ahol az orosz vezetők szavaztak. A CIK értetlenségének adott hangot, hogy miért éppen ezeket a választókörzeteket akarták ellenőrizni, de közölte, hogy a neves személyiségek távozása után minden információt megkaptak a megfigyelők.

Az állampolgári bejelentések olyan szabálysértéseket jeleztek, hogy például a választási plakát nem a törvényben előírtaknak megfelelő távolságra volt egy-egy választóhelyiségtől.

A Don menti Rosztovban pokolgépes fenyegetés miatt átmenetileg bezárták az egyik szavazóhelyiségben: a listákat és urnákat lepecsételték, a helyiséget kiürítették, de miután a kutyás rendőrök nem találtak semmit, újra megnyitották.

A belügyminisztérium közlése szerint a választás napján a szokásos átlaghoz képest mintegy 50 százalékkal csökkent a bűnözés Oroszország területén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik