Nagyvilág

Kína meghekkeli a világot?

A brit kormány nyíltan megvádolta Kínát, hogy államilag szponzorált kémkedést folytat Nagy-Britannia létfontosságú gazdasági szektorai ellen, beleértve a legnagyobb bankokat és más, pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó cégeket – írja a The Times szombati exkluzív tudósítása.

“Egy példátlan riasztás során a héten az MI5 vezérigazgatója egy bizalmas levelet küldött 300 bank, könyvelői és jogi iroda vezetőinek és biztonsági főnökeinek, figyelmeztetve őket, hogy cégeiket ‘kínai állami szervezetek’ támadják” – írja a cikk. Úgy tűnik, először fordult elő, hogy a kormány közvetlenül vádolta meg Kínát internetes kémkedésben való részvétellel. „Egy ilyen nyers és egyértelmű figyelmeztetés Jonathan Evans, az MI5 főnöke részéről komoly diplomáciai következményekkel járhat, s árnyat vethet Gordon Brown miniszterelnök jövő év eleji, első hivatalos látogatására” – teszi hozzá a The Times.

A Times újságírói által látott MI5 anyag kivonatát egy biztonságosnak tekinthető kormányzati honlapon tették közzé. A szöveg többek között megállapítja, hogy a vezérigazgató aggodalmát fejezte ki egyrészt a brit üzleti életet fenyegető, kínai állami szervek által szponzorált elektronikus támadások következményeként keletkező potenciális károk miatt, másrészt, attól tart, hogy a támadások a legjobb információs technológiai biztonsági rendszerek legyőzését szolgálják.

Mindkét fél tagad

A belügyminisztérium péntek este megtagadta a dokumentum kommentálását, magánlevelezés kiszivárogtatásának nevezve nyilvánosságra kerülését. A londoni kínai nagykövetség szóvivője azt nyilatkozta, nem tud a szóban forgó állításokról, s a követség nem kapott semmilyen panaszt a brit hatóságok részéről.

A lap tudomása szerint az eddigi célpontok között van Európa egyik legnagyobb műszaki tervező cége, valamint egy nagy olajtársaság. A levél tartalmával tisztában lévő egyik forrás szerint az eddig ismert támadások nemcsak a londoni City nagy cégeit célozták meg. Jogi irodák és más vállalkozások is bizonyíthatóan a gyenge pontok között szerepelnek, a fővárosban és vidéken egyaránt, olyanok, amelyek akár a legkisebb mértékben is szerepet játszanak kínai vonatkozású üzletekben.

Profi kínaiak

Egy, a héten közzétett, független szakértők által jegyzett nagy elemzés szerint brit kormányzati és katonai számítógép rendszerek kínai és más országbeli hekkerek folyamatos támadásainak célpontjai. Novemberben egy hasonló elemzés került az Egyesült Államok Kongresszusa elé, amely a kínai kémkedést olyan mértékűnek írta le, hogy az „az amerikai technológiák biztonsága elleni legnagyobb kockázatot jelenti” – fogalmaz a The Times írása.

A világ számos országában a védelmi minisztériumok „máris átírják a digitális háború jövőjével foglalkozó kézikönyveiket” – jegyzi meg a cikk hozzátéve, hogy csak 2007 folyamán az Egyesült Államokban 37 ezer támadási kísérletet regisztráltak kormányzati és magánkézben lévő számítógépes rendszerek ellen, s az amerikai légierő keretében egy új, 40 ezer alkalmazottat foglalkoztató egységet hoztak létre a kiber-háborúra való felkészülésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik