Nagyvilág

Chávez: 2050-ig fogok kormányozni

Hugo Chávez venezuelai elnök pénteken közölte: leállítják az Egyesült Államokba irányuló kőolajszállításokat, ha Washington beleavatkozik az alkotmánymódosításról tartandó hétvégi népszavazásba.

A baloldali államfő, aki a Caracasban tartott kampányzáró gyűlésen mondott beszédet több tízezer híve előtt, kijelentette: “kiütik az amerikai birodalmat”. Azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy az ellenzékkel együtt az “erőszak elszabadítására” készül, ha elfogadják a szocialista állam létrehozását célzó alkotmányreformot.

Az elnök azt is bejelentette, hogy parancsot adott a hadsereg felvonultatására valamennyi olajlelőhely “védelmére”. Venezuela nem lesz sem az Egyesült Államok, sem más gyarmata. Ez szabad ország” – mondta Chávez. Hozzátette: 2050-ig fog kormányozni, és bepereli a CNN amerikai hírtelevíziót, amely “a meggyilkolására szólított fel”.


Kitörhet az erőszak

Hugo Chávez kilátásba helyezte: államosítják a két legnagyobb spanyol bank, a Banco Santander és a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria venezuelai leányvállalatait, ha János Károly spanyol király nem kér tőle bocsánatot, amiért a november 10-i chilei iberoamerikai csúcson rendre utasította.

A legfrissebb közvélemény-kutatások igen szoros eredményt jósolnak, növelve az erőszak kitörésével kapcsolatos aggodalmakat. Még az alsóbb néprétegek is kétkedéssel fogadják az alkotmánymódosítást, amelynek értelmében az elnök korlátlan ideig tölthetné be tisztségét. Raul Baduel volt védelmi miniszter, az ellenzék szószólója “csalással és államcsínnyel” vádolta meg az elnököt.


Megérkeztek a megfigyelők


A népszavazás tisztaságára országos választási tanács szerint több száz hazai, valamint 39 latin-amerikai, európai ország és az Egyesült Államok mintegy 100 megfigyelője felügyel.


A 53 éves egykori puccsista katonatisztet először 1998-ban választották meg, majd tavaly a szavazatok 63 százalékával újraválasztották a latin-amerikai ország elnökévé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik