Nagyvilág

Putyin választási csalásra készül?

Megfenyegették Oroszországban a közalkalmazottakat, köztisztviselőket és az egyetemi hallgatókat is, hogy elvesztik állásukat, illetve megbuknak a vizsgán, ha nem Putyin pártjára szavaznak. Az orosz elnöknek hamarosan lejár a mandátuma, ahhoz viszont, hogy hatalmát átmentse, elsöprő győzelemre van szüksége.

A The Guardian című brit napilap pénteken terjedelmes exkluzív riportot jeletetett meg az oroszországi választási „előkészületekről”. A lap szerint „a Kreml azt tervezi, ‘megbundázza’ a vasárnapi parlamenti választásokat, úgy, hogy több millió közalkalmazottat kényszerít a szavazáson való részvételre.” Szavazatukat természetesen Putyin elnök Egységes Oroszország pártjára kell. A Guardian tudósítói állításuk szerint több interjút készítettek közszolgálati dolgozókkal, diákokkal és „átlagos állampolgárokkal”, s ezek alapján kiderült: akik nem a pártra szavaznak, állásuk, bérleményük, ösztöndíjuk vagy egyéb előnyök elvesztését kockáztatják.

Mindenkit megzsarolnak

Elemzők szerint, a nyomásgyakorlás célja az elsöprő győzelem biztosítása Putyin pártjának. Az elnök a párt listavezetője, s egy ilyen győzelem lényegében „egy olyan nyilvános felhatalmazást jelentene, amely lehetővé tenné, hogy ’nemzeti vezetőként’ megtartsa a legfőbb hatalmat, annak ellenére, hogy elnökjelöltként nem indulhat harmadszorra jövő márciusban” – írja a lap.

A The Guardian szerint a nyomás alá helyezettek között vannak orvosok, tanárok, egyetemi vezetők és hallgatók, sőt pszichiátriai intézetek munkatársai is. Az egyetemi hallgatókat például figyelmeztették, hogy amennyiben nem az Egységes Oroszország pártra szavaznak, nem mennek át a vizsgákon, vagy egyszerűen kizárják őket az előadások látogatásáról, sőt a kollégiumokból is. A legnépszerűbb oroszországi közösségi honlapon is több blogger beszámolt a megfélemlítési kísérletekről.



Putyin választási csalásra készül? 1

Putyin személyi kultusza ellen tüntető fiatalok (Fotó: MTI)



Egy magas rangú választási bizottsági tisztségviselő pedig úgy nyilatkozott az orosz médiának, hogy – állítólag – a regionális kormányzókat arra utasították: legalább 65 százalékot „kell biztosítani” Putyin pártjának.

A Kreml szerint minden demokratikus

Csütörtökön a központi választási bizottság visszautasította azt az állítást, amely szerint közszolgálati tisztviselőket utasították volna, hogy kire szavazzanak. A testület elnöke szerint lehetetlen a választási eredmények manipulálása, lévén, hogy a választókerületi eredményeket egy központi számítógépben tárolják, s a szavazók megtudhatják a körzetükben születő eredményeket egy mobiltelefonról speciális számra indítható hívással.

A Kreml hivatalos álláspontja szerint a vasárnapi választások szabadok és méltányosak lesznek, annak ellenére, hogy csak 400 megfigyelő lesz az összesen 95 784 választási körzetben. Az EBESZ november elején lemondta részvételét a választások felügyeletében, ami rendkívül szokatlan lépés volt.

Putyin elsöprő többséget akar

A Kreml igyekszik úgy beállítani a parlamenti választásokat, mint egy Putyin melletti népszavazást. „Mivel az elnöknek le kell mondania jövő májusban (az alkotmány értelmében nem tölthet két ciklusnál többet hivatalban), egy földcsuszamlás szerű győzelmet fel lehetne használni a hatalomba való visszatérésbe, legkorábban 2008 nyár elején” – kommentálja a lap a hivatalos álláspontot. Tény azonban, hogy Putyin személyes népszerűsége igen magas, miközben pártja támogatottsága kevésbé egyértelmű. Független szakértők szerint a párt valódi támogatottsága 35 százalék körül van, jóval alatta az állami ellenőrzés alatt álló közvélemény-kutató intézetek 55 százalékos becslésének – írja a brit lap.

A cikk végül megjegyzi, hogy a Kreml tanácsadói nem rejtik véka alá azt a törekvésüket, hogy a kisebb pártokat megakadályozzák a parlamentbe való bejutásban. Putyin elnök helyettes szóvivője szerint „meg kívánjuk tisztítani a törvényhozást.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik