Nagyvilág

Piszkos bombás merénylettől tart Nagy-Britannia

A brit belügyminiszter szerint fennáll annak a veszélye, hogy piszkos bombával követnek el merényletet Nagy-Britanniában.

Jacqui Smith a Sky News tévécsatornának adott pénteki interjúban elmondta, komolyan tartani lehet attól, hogy terroristák valamilyen népes, zsúfolt helyszínen követnek el merénylet, illetve, hogy „piszkos bombát” vetnek be a szigetországban. A veszélyt „nagyon komolyan kell venni” – mondta.


Piszkos bombaként emlegetik az olyan, egyébként hagyományos robbanószerkezeteket, amelyekbe nukleáris anyagot is töltöttek, így a detonációval veszélyes sugárzó anyag szóródik szét nagy területen.


Jonathan Evans, a brit belső elhárítás (MI5) főnöke nemrégiben mondta el, hogy 1600-ról 2000-re nőtt a megfigyelés alá vont terroristagyanús muzulmánok száma Nagy-Britanniában. Muzulmán szélsőségesek 2005. július 7-én Londonban hajtották végre brit földön elkövetett eddigi legsúlyosabb terrorcselekményüket.

Szerda délután Szlovákia keleti részén és Magyarországon három embert vettek őrizetbe, akik valamivel kevesebb mint fél kilogramm por alakú uránnal üzleteltek. A valószínűleg a volt Szovjetunió területéről származó anyag többféle módon is felhasználható lett volna terrortámadásokhoz; elegendő mértékben dúsított volt például ahhoz, hogy „piszkos bombába” felhasználható legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik