Nagyvilág

Esztergom pénzeli Tőkést?

Európai parlamenti választási kampányára is kért pénzt Tőkés László Esztergomtól. Az önkormányzat egymillió forintot utal át, de kikötötte: kampányra nem költhető. Tőkés kampánya csak törvényesen szerzett és felhasznált pénzből folyt - reagált a püspök kampányfőnöke.

A „nemzeti politikai erők kezében lévő baráti önkormányzatok” megfogalmazással élve fordult Tőkés László az esztergomi önkormányzathoz. Anyagi segítséget kért programjaikhoz, melyek között utolsóként kiemelte: „szólnom kell azokról a várható kampány-rendezvényekről, melyekre az EP-képviselői választásokra nézve kerül sor”.


Tőkés cáfol

Az esztergomi önkormányzat úgy döntött, támogatja a politikust egymillió forinttal, de a pénzt még nem utalták át. Külön pontban emelték ki, hogy az összeg nem használható fel a püspök európai parlamenti választási kampányához. Annak ellenére sem, hogy a Tőkés által megfogalmazott célok között szerepelt: „cselekvő részvétel az EP választások megszervezésében” – mondta Takács István, az esztergomi önkormányzat sajtófelelőse.


A hírre reagálva Tőkés László kampányfőnöke kijelentette: csakis törvényes keretek között gyűjtöttek pénzt és használtak fel a püspök választási kampányának finanszírozására. A kampánystáb sem az esztergomi, sem más magyarországi önkormányzattól nem kért támogatást – mondta Szilágyi Zsolt. Arra a kérdésre, hogy a református püspök sem kért-e pénzt, Szilágyi megismételte: a kampánystáb magyarországi önkormányzattól nem kért, nem kapott és nem használt fel pénzt a választási kampányra.


Az RMDSZ nem támogatja az egyházmegyét

Romániában november 25-én választották meg az ország európai parlamenti képviselőit. Az európai választáson Tőkés László független jelöltként indult, és jutott be a közös törvényhozásba. A magyarországi politikai pártok közül a Fidesz teljes határozottsággal támogatta Tőkés Lászlót, kampányában a párt vezetői személyesen is részt vettek. Orbán Viktor pártelnök kétszer is Erdélybe utazott, hogy részt vegyen a püspök kampányrendezvényein.

A püspök egyébként augusztus 26-án keltezett, Esztergomhoz intézett levelben arra hivatkozott, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség „komoly közpénzek felett rendelkezik, azonban ezekből egyre inkább jut a politikai klientúraépítésre, mint az egyházak – legalábbis Egyházkerületünk – céljaira”.


Esztergom polgármestere szerint a királyhágómelléki terület támogatása nem egyedülálló Esztergomban, és semmi köze a romániai EP-választásokhoz. Meggyes Tamás hozzátette, a város küldetésének tartja a határon túli magyar oktatás támogatását, az elmúlt években hétmillió forinttal támogatták a beregszászi főiskola felújítását, kétmillióval a szabadkai főiskolát és a királyhágómelléki püspökség részére másodszor adományoznak egymillió forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik