Nagyvilág

Sarkozy: a csőcselék uralkodik

Nicolas Sarkozy francia elnök szerint a hét elején az egyik észak-párizsi külvárosban kirobbant zavargásoknak "semmi közük a szociális válsághoz, de mindenben közük van a csőcselék uralmához".

“A zavargásokra nem az a válasz, hogy még több pénzt adunk, az adófizetők terheit növelve. A zavargásokra adott válasz a zavargásban részt vevők letartóztatása” – tette hozzá csütörtökön a francia államfő kétezer rendőr és csendőr előtt, a biztonsági szervek átszervezéséről tartott beszédében Párizsban.

Nicolas Sarkozy ugyanakkor megerősítette, hogy a külvárosok megsegítésére a kormány januárban, az előzetes terveknek megfelelően, átfogó várospolitikai programot indít. “De nem a zavargók nyomására” – emelte ki.

Sarkozy nem enged

Az elmúlt napokban az ellenzék és a sajtó részéről éles támadások érték a kormányt azért, mert a két évvel ezelőtti zavargások óta semmit nem tett az elsősorban a bevándorlók leszármazottai által lakott külvárosok helyzetének javítására. Ezekben a külvárosokban gyakran 40-50 százalékos a munkanélküliség.

Az elnök visszautasította azt a felfogást, amely “minden egyes bűnözőben a társadalom áldozatát látja, minden zavargás mögött szociális problémát” vél felfedezni.

“Annak, ami Villiers-le-Belben történt semmi köze szociális válsághoz, de mindenben köze van a csőcselék uralmához … Ha hagyjuk, hogy egy kis szélhámos felnőve a lakótelep hősévé váljon, a köztársaságot és annak működését sértjük meg” – hangsúlyozta Sarkozy.

Fel kell kutatni a tetteseket

Az államfő megismételte: mindent el kell követni azon személyek megtalálására, akik a zavargások közben rendőrökre lőttek, azért, hogy “cselekedetük súlyának megfelelő szankciókban részesüljenek”. A francia elnök elmondta, hogy harcolni kíván a feketegazdaság, azon belül is a kábítószer-kereskedelem ellen, amely véleménye szerint egyes elővárosi zónák gettóvá válásához vezetett, és a teljes helyi lakosságot tússzá, valamint a zavargók elsőszámú áldozatává tette.

Sarkozy ugyanakkor kifogástalan magatartás tanúsítására kérte a rendfenntartó erőket, és arra, hogy hagyják abba a külvárosi fiatalok tegezését: “Nincs közvetlenkedés, fegyelem van, tiszteljék az embereket, önöknek példamutatóknak kell lenniük!”

Két éve nem fajult idáig a zavargás

A két évvel ezelőtti, hetekig tartó külvárosi zavargások óta most robbant ki a legsúlyosabb erőszakhullám a fővárostól északra található elővárosokban, miután Villiers-le-Belben vasárnap délután két helyi motorozó fiatal egy rendőrautóval tisztázatlan körülmények között összeütközve életét vesztette. Vasárnap és hétfő este 130 rendőr sérült meg az összecsapásokban, s köztük van egy súlyos sérült is, akire fegyverrel lőttek rá.

Az összecsapások folytatásának elkerülésére jelentős erősítést rendeltek ki a 25 ezer lakosú kisvárosba és környékére: az ezer rendőr jelenlétének és a köröző helikoptereknek köszönhetően két napja viszonylagos nyugalom uralkodik a városban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik