Nagyvilág

Németország is zavargásoktól tart

A franciaországihoz hasonló zavargások veszélyére figyelmeztetett csütörtökön a német belügyminiszter.

A Hannoverben megjelenő Neue Presse című lapnak adott nyilatkozatában Wolfgang Schauble hangsúlyozta: a hatóságoknak ügyelniük kell arra, hogy ilyen jellegű zavargásokra Németországban ne kerülhessen sor. A miniszter mindenekelőtt arra utalt, hogy lehetőség szerint el kell kerülni a szociális feszültségeket, illetve azt, hogy ezek miatt teret nyerjen az erőszak.

Wolfgang Schauble szerint a német kormánynak az eddiginél is több erőfeszítést kell tennie az országban élő külföldiek integrálására. A miniszter úgy vélte, hogy ezen a téren még jelentős a „deficit”, s ennek felszámolása érdekében sürgős teendőkre van szükség.

A konzervatív politikus hangoztatta, hogy a gyors társadalmi változások magukban hordozzák az elégedetlenség kockázatát. Szavai szerint ez elsősorban a fiatal generációra vonatkozik. Törekedni kell arra, hogy az emberekkel – különösen a fiatalokkal – megértessék a változások, illetve a reformok szükségességét – jelentette ki Schauble.

A schengeni rendszer december 21-én életbe lépő kiterjesztésével kapcsolatban a belügyminiszter megalapozatlannak nevezte a németországi aggodalmakat, amelyek az elmúlt hetekben a német–lengyel, illetve a német–cseh határellenőrzés küszöbönálló megszűnése miatt erősödtek fel. Ezzel összefüggésben a miniszter utalt arra, hogy az új tagállamok is csatlakoznak a schengeni információs rendszerhez. Hangsúlyozta továbbá, hogy a rendszer kiterjesztésének főpróbája szeptember óta sikeresen zajlik, a csatlakozó új uniós tagországok külső határait többször is ellenőrizték, s semmifajta probléma nem merült fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik