Nagyvilág

Inog a szlovák koalíció

Robert Fico (szlovák) kormányfő az adott körülmények között nem hajlandó tovább fenntartani a jelenlegi kormánykoalíciót - mondta szerdán újságíróknak Vladimír Meciar.

A Néppárt-HZDS elnöke a koalíciós pártok elnökeinek tanácskozásáról elrobogva tett ilyen, a koalíció szakadását még korántsem egyértelműen előrevetítő kijelentést. Annyi bizonyos, hogy a koalíciós partnerek marakodása mögött vagyonszerző érdekek állnak.

A feszültség régebbi keletű, de most, hogy Robert Fico kormányfő az Állami Földalapnál (SPF) történt szabálytalan ügyletek miatt ragaszkodott a Meciarék delegálta agrártárca vezetőjének leváltásához, a kedden visszahívott Miroslav Jurena már napok óta “porcelánbolti elefántként” viselkedik: a napokban egy marhaistállóban tartott sajtótájékoztatót, ahol ököllel verte az asztalt. Visszahívásakor és utódjának kinevezésekor az államfőnél arról beszélt, hogy Krisztus kiűzte a templomból a kufárokat. Szerdán, a koalíciós pártok elnökeinek idő előtt, nagy dérrel-dúrral véget ért tanácskozása után kiderült: Jurena azzal vádolta meg a kormányfőt, hogy szabálytalan módon juttatta pozsonyi lakáshoz az édesanyját, ezért Fico mondjon le a miniszterelnöki tisztségéről.

Az ülésről indulatosan távozó Meciar azt sem titkolta, hogy a kormányfő az úgynevezett “Meciar-féle amnesztia” hatálytalanításához és a vagyon eredetét vizsgáló törvényhez is ragaszkodik.

Vladimír Meciar a kilencvenes években, amikor egyidejűleg volt miniszterelnök és államfő, olyan – azóta is megváltoztathatatlan – amnesztiát hirdetett ki, amely szándéka szerint “örök időkre” feddhetetlenséget biztosít azoknak az egykori cimboráinak, akiket különben az akkori ellenzéki erők bíróság elé akartak állítani. Az akkori államfő, Michal Kovác fiának erőszakos elhurcolásával gyanúsított titkosszolgálati igazgató, Ivan Lexa, akit az amnesztia elsődlegesen volt hivatott mentesíteni, azóta tucatnyi perben felmentést kapott a bíróságtól. Nem lett jogi következménye a Meciar-vagyon eredetét firtató törekvéseknek sem.

A fordulatértékűnek látszó és a koalíció széthullását sejtető szerdai fejleménynek azonban mégsem lesz előre hozott választásokat kikényszerítő végkifejlete, mert hiába élvez Fico pártja, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) 40 százalékos támogatottságot, Fico új választás esetén sem tudna partner, partnerek nélkül kormányt alakítani, mint ahogy tavaly, jelenlegi partnereinek megválasztásakor sem tudott.

A jelenlegi ellenzék három pártja közül kettő, a Mikulás Dzurinda vezette SDKÚ és a Magyar Koalíció Pártja a tavalyi kormányalakítás előtti kényszerhelyzetben még kellette magát Ficónak, ma ezt aligha tennék. A harmadik ellenzéki párt, a kereszténydemokraták (KDH) a szerdai csetepatéra reagálva máris kijelentették: egy kisebbségben kormányzó Fico-kabinet támogatását elképzelhetőnek tartják.

Fico harmadik koalíciós partnere, a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) élén álló Ján Slota, a szerdai összecsapás szem- és fültanúja Meciar távozása után sem vonult ki az ülésről, majd újságíróknak azt mondta: Meciarék távozása korántsem jelenti a koalíció automatikus szétesését, és szerinte a következő napok fejleményei is bízvást oda vezetnek, hogy Meciar frakciója megszavazza a költségvetést, melynek vitája épp szerdán kezdődött el a parlamentben.
Végül kora este Robert Fico is megszólalt, aki azt mondta: a továbbiak során sem fogja tűrni, hogy Meciar Dzurindával szövetkezve szétverje a kormánykoalíciót, melynek válságát – Fico szavai szerint – az idézte elő, hogy kormányfőként határozottan véget vetett a földalapnál történt szabadrablásnak, amit Meciarék most meg akarnak bosszulni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik