Nagyvilág

Háború dúlt a francia utcákon

A rendőri készültség ellenére harmadik éjszaka folytatódtak a zavargások Franciaországban, az utcai erőszak az ország déli részén található Toulouse városára is kiterjedt. Párizs északi peremvárosaiban mintegy ezer rendőrt vonultattak fel.

A Párizstól északra fekvő Villiers-le-Belben fiatalok kedd este ismét gépkocsikat és épületeket gyújtottak fel. Kilenc személyt őrizetbe vettek – közölte a regionális önkormányzat. Toulouse-ban vandálok mintegy 20 gépkocsit gyújtottak fel, és a város munkásnegyedében egy könyvtárat is megpróbáltak lángba borítani


Sarkozy: elfogadhatatlan, ami folyik

Nicolas Sarkozy államfő Kínából visszatérve szerdán a tervek szerint a kormányfő és több miniszter részvételével válságtanácskozást vezet. Elfogadhatatlanoknak nevezte a három napja tartó párizsi zavargásokat Nicolas Sarkozy francia elnök szerdán, és ragaszkodott ahhoz, hogy bíróság elé kerüljenek azok a tüntetők, akik rálőttek a rendőrökre.



Háború dúlt a francia utcákon 1

Képgaléria: Zavargások Franciaországban (fotó: MTI/EPA)


“Meg fogjuk találni a lövöldözőket, bíróság előtt fognak felelni tettükért” – hangsúlyozta a francia elnök, miután a Párizstól északra fekvő Eaubonne kórházában meglátogatott egy rendőrkapitányt, aki vasárnap este súlyosan megsebesült a párizsi külvárosokban kirobbant utcai erőszakcselekményekben


Baleset váltotta ki

Michele Alliot-Marie belügyminiszter közölte: bűnözők használják fel a fiatalokat arra, hogy eltereljék a rendőrség figyelmét, miközben boltokat fosztogatnak. A miniszter tagadta, hogy a két évvel korábbi események ismétlődnének meg, mert 2005-től eltérően a zavargások most csak egyek körzetekre korlátozódnak.

Villiers-le-Belben vasárnap este kezdődtek a zavargások, miután hogy egy 15 és 16 éves fiú motorral rendőrautónak ütközve életét vesztette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik