Nagyvilág

Gorbacsov: Oroszország és az EU lehet a világ vezetője

Az uniós tagság még messze van, de szerződéseken alapuló, kiterjesztett partnerséggel az Európai Unió és Oroszország a világ motorja lehet – mondta Mihail Gorbacsov, a Világpolitikai Fórum elnöke a szervezet budapesti ülésén.

Oroszország belátható időn belül nem válhat az Európai Unió tagjává, de kiterjesztett partnerségről lehet beszélni. Ez az együttműködés azonban csak akkor képzelhető el, ha a felek nem támasztanak politikai követelményeket egymással szemben – mondta Gorbacsov. Európa nemcsak az Európai Uniót jelenti, nemcsak az EU-nak köszönhetően épül, hanem a keleti gazdaságok által is, így például Oroszország vagy Ukrajna fejlődésével.

A versenyképesség javítása a legfontosabb

Európának egységes, erős hangra van szüksége ahhoz, hogy a világ vezetőjévé váljon. A megosztottság nélküli Európát azonban még nem értük el, az EU-nak meg kell bíznia Oroszországban, amely az unió legfontosabb partnere. A kontinensnek a világ motorjává kell válnia, vezető tényezővé az „új világrend” kialakításában – mondta Mihail Gorbacsov, aki szerint egységes pozíciót kell kidolgozni a globális kihívások kezelésére.



Gorbacsov: Oroszország és az EU lehet a világ vezetője 1

Mihail Gorbacsov és a Gyurcsány Ferencet helyettesítő Bajnai Gordon (fotó: MTI)


Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter hangsúlyozta, hogy az Európai Unió előtt álló egyik legnagyobb kihívás a versenyképesség javítása. Vizi E. Szilveszter, a rendezvénynek helyet adó Magyar Tudományos Akadémia elnöke felszólalásában kiemelte: a modern európai társadalom motorja a tudomány, az Európai Unió tudásalapú társadalmat és gazdaságot épít.

Volt vezetők Kelet-Európából

A Világpolitikai Fórum kétnapos tanácskozásának célja, hogy felmérje az Európai Unió elmúlt ötvenéves történetét, értékelje a reformszerződés aláírása utáni időszakot, valamint a további bővítést. A megbeszélésen a résztvevők sorában ott van Ion Iliescu volt román elnök, Milan Kucan egykori szlovén államfő, Rudolf Schuster volt szlovák államfő, Milos Zeman és a Cseh Köztársaság korábbi miniszterelnöke.

A 2003-ban megalakult Világpolitikai Fórum évente tartja tanácskozásait, amelyek után ajánlásokat fogalmaz meg. A fórum felállítását többek között Mihail Gorbacsov kezdeményezte. Az alapítók között volt Horn Gyula is, aki betegsége miatt nem vesz részt a kétnapos budapesti ülésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik