Nagyvilág

Régi arcok tűnnek fel a pakisztáni választásokon

A külföldi száműzetésből minap hazatért Navaz Sarif volt pakisztáni miniszterelnök hétfőn regisztráltatta magát miniszterelnök-jelöltnek a január 8-i parlamenti választásokra, de - mint mondta - fenntartja azt a lehetőséget, hogy bojkottálja a voksolást. Benazis Bhutto pakisztáni ellenzéki vezető szintén megméretteti magát a parlamenti választásokon.

Sarif az ország keleti részén található Lahor városának bíróságán töltötte ki és írta alá a regisztrációs dokumentumokat. Támogatói megtöltötték a törvényszéki termet és a nevét skandálták.

Meg kell mentenünk ezt az országot, össze kell fognunk a diktatúra elsöprésének érdekében – idézte az ellenzéki erők összefogásának szükségességét hangsúlyozó Sarif szavait a BBC.

Navaz Sarif volt pakisztáni miniszterelnök hétfő délelőtt még kizártnak nevezte, hogy vállalja a kormányfői tisztséget, miközben Pervez Musarraf az államfő.”Nem jelöltetem magam a kormányfői posztra Pervez Musarraf alatt” – jelentette ki lahori otthonában újságírók előtt.

Korábban Málik Mohammed Kajum főügyész bejelentette, hogy Musarraf mint újraválasztott pakisztáni elnök csütörtökön leteszi a hivatali esküt, mégpedig “civilként”, mert közvetlenül beiktatása előtt lemond hadseregvezetői tisztségeiről.

Musarraf tábornok nyolc éve vértelen államcsínnyel ragadta magához a hatalmat. Október 6-án elsöprő többséggel erősítették meg hivatalában. A szavazás eredményét múlt csütörtökön hitelesítette az új összetételű legfelsőbb bíróság, amelyből eltávolították a november 3-án bevezetett rendkívüli állapotot ellenző bírákat. Az ellenzék és a nemzetközi közösség követeli, hogy még a január 8-ra kitűzött törvényhozási választások előtt oldják fel a rendkívüli állapotot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik