Nagyvilág

A nőnap miatt halasztják az orosz elnökválasztást

Az orosz parlament felsőháza március 2-ára tűzte ki az oroszországi elnökválasztást. A hatályos törvények értelmében eleve csak ez volt az egyetlen lehetséges dátum.

Szergej Mironov, a felsőház elnöke már korábban elmondta: eleve csak ez a dátum került az elnökválasztás időpontjának kijelölésére összehívott ülés elé.

Az érvényes törvények értelmében az elnökválasztást március második vasárnapjára kell kitűzni, ennek megfelelően legutóbb március 14-én tartották a választást. Ha a választás ünnepnapra esne, vagy olyan napra, amely előtt vagy után ünnep van, a választást a megelőző vasárnapra kell kiírni.

Húsz nap, kétmillió aláírás

„Mivel március 8-án, szombaton nők napja, vagyis ünnepnap van, március 9., a második vasárnap közvetlenül ünnepnap után következik, ennek megfelelően a választást az előző vasárnapra, vagyis március 2-ra kell kiírni” – Jurij Sarangyin szenátor, az alkotmányos törvényhozás bizottságának elnöke. A felsőház kijelöli a választás időpontját, minden más a Központi Választási Bizottság dolga.

Az elnökválasztáson indulni szándékozó egyéni jelölteknek a választás időpontjának publikálásától számítva 20 nap áll rendelkezésre, hogy összeszedjék a szükséges, legalább kétmillió támogató aláírást. A pártok jelöltjeinek 25 napjuk van az iratok benyújtására, s nekik nincs szükségük támogató aláírásokra.

Kommuisták és Putyin a parlamentben

A december 2-án megválasztandó új dumába a felmérések szerint valószínűleg csak két párt jut be: az Egységes Oroszország, amelynek jelölőlistáját Vlagyimir Putyin államfő vezeti, és a Gennagyij Zjuganov vezette kommunista párt (KPRF).

Az utóbbi eddig nem jelezte, hogy elnökjelöltet akarna indítani. A dumába be nem jutó pártok jelöltjeinek, akárcsak az egyéni jelölteknek a regisztráláshoz kétmillió aláírást kell összegyűjteni. A jelöltek regisztrálása december 12-én kezdődik meg, és január 16-án ér véget. Sarangyin szerint január 1-jére válik ismertté, hány jelölt indulhat az elnöki tisztségért, s hogy kik lesznek azok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik