Nagyvilág

Moszkva megadta magát rakétaügyben

Moszkva bejelentette, hogy kész tárgyalásokat folytatni az Egyesült Államok által Európába telepítendő rakétapajzsról – értesült az Interfax hírügynökség.

Az amerikaiak levelet küldtek, melyben felvázolták javaslataikat, és mi pedig készek vagyunk a tárgyalásokra – mondta Szergej Ivanov miniszterelnök-helyettes hétfőn a Russian News Service rádióban.

Washington a múlt héten dokumentumcsomagot juttatott el Oroszországba, melyben kompromisszumos javaslatokkal álltak elő, többek között a Kelet-Európába telepítendő rakétaelhárító rendszerekkel kapcsolatban.

Szergej Ivanov szavai meglepetésként hatottak, a múlt héten ugyanis az orosz külügyminisztérium csalódottságának adott hangot a Condoleezza Rice által először októberben ismertetett tervekkel kapcsolatban.

Oroszország korábban hevesen elzárkózott attól, hogy határai közelében rakétarendszert építsenek ki, mert ezt nemzetbiztonságára nézve veszélyesnek tartotta. Washington szerint viszont a rendszerre egy esetleges iráni rakétatámadás kivédése miatt lenne szükség.

Oroszország felajánlotta az Egyesült Államoknak, hogy használják közösen az Azerbajdzsánban lévő orosz katonai támaszpontot, amelyről jól ellenőrizhető Irán területe. Moszkva feltétele, hogy Washington szakítsa meg tárgyalásait Prágával és Varsóval.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik