Nagyvilág

Magyar képviselő ülhet a horvát parlamentben

Csekély előnnyel megnyerte a horvát parlamenti választásokat a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ). Sója Dénes személyében magyar kisebbségi képviselő is bekerült az új törvényhozásba.

A szavazatok 95 százalékának összegzése alapján a kormányzó konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) viszonylagos többséget szerezve megnyerte a vasárnapi horvát parlamenti választásokat. A kormánypárt 60 képviselői helyet szerzett a törvényhozásban.

Sója Dénes a szavazatok 54, 24 százalékával került be a horvát törvényhozásba. A horvát választási bizottság vasárnap éjfél után nyilvánosságra hozott előzetes eredmények szerint a parlamentnek összesen nyolc kisebbségi képviselője lehet, így van olyan közöttük, aki egy személyben 12 horvátországi kisebbség érdekeinek szószólója lesz.

Egyetlen honatya ül a törvényhozásban az albán, a bosnyák, a macedón, a montenegrói és a szlovén kisebbség nevében, közös képviselője van a cseheknek és a szlovákoknak, míg a szerbeknek három, az olaszoknak egy képviselője került be a horvát parlamentbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik