Nagyvilág

Gripen-ügy: dollármilliókat kaptak a magyar pártok?

Amerikai vezető tisztségviselők meggyőződése szerint a cseh és a budapesti kormányt komoly pénzösszegekkel befolyásolták, hogy a Gripen harci gépeket válasszák az amerikaiak helyett 2001-ben – írta a Népszabadság és a Népszava, utalva a The New York Times hétvégi cikkére.

Az amerikai szakértők egy CIA-jelentésre hivatkoznak, mely szerint dollármilliókat fizettek a legnagyobb magyar pártoknak. Tome H. Walters, visszavonult amerikai tábornok, a Pentagon egykori vezető tisztségviselője a cikkben azt mondja, hogy a Gripent értékesítő brit cégnek, a BAE Systemsnek kétes eszközökkel sikerült megszerezni a magyar piacot. Jelenleg vizsgálat folyik a cég ellen, s ha a bíróság elmarasztalja, akkor sok millió dollárra bírságolhatják, kizárhatják az amerikai piacról, vezetőit pedig többéves börtönnel sújthatják.

A BAE ellen a legsúlyosabb vádpont a szaúd-arábiai kapcsolat, állítólag a cég emberei több millió dollárral vesztegették meg a királyi család tagjait, köztük Bandar bin Szultánt, volt washingtoni nagykövetet, a Bush család egyik barátját. A herceg elismeri a kifizetéseket, de tagadja, hogy azok törvénytelenek lettek volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik