Nagyvilág

Folytatódik a marakodás Erdélyben?

Rég volt alkalma a romániai magyarságnak érzelmi-ideológiai hovatartozástól, „klubszínektől” függetlenül annyira őszintén örülni, mint az európai parlamenti képviselőválasztás exit poll felmérésén alapuló vasárnap esti eredményhirdetéskor – írja hétfői vezércikkében Csinta Samu a Krónikában. Véleménye szerint a magyarság nem „ette meg” a megosztottság veszélyét lobogtató kampánydiverziót, s – mint a publicista fogalmaz – példás önmozgósítás révén bejuttatta mind az RMDSZ-t, mind pedig Tőkés Lászlót az Európai Parlamentbe.

Tárgyalni kéne

A Krónika vezércikke azonban figyelmeztet: az ünneplést követően meg kell kezdődnie a felelősségteljes tárgyalásoknak. „Az EP-választások ugyanis egyértelműen bebizonyították, hogy a romániai magyar közéletben véget ért az egypártrendszer” – fogalmaz Csinta Samu. Hangsúlyozza: a történelem ezúttal esélyt adott – talán az utolsót –, hogy „a következetesség és állhatatosság szövetségbe tömörülhessen a politikai kézművességgel. Aki eljátssza ezt az esélyt, minden megvetésünket kiérdemli”.

Nem ennyire optimista azonban a Határon Túli Magyarok Hivatalának (HTMH) egykori elnöke. Bálint-Pataki József a FigyelőNetnek elmondta, véleménye szerint ezzel az eredménnyel semmi sem oldódott meg, az RMDSZ és Tőkésék ugyanúgy folytatják a harcot egymás ellen, mint eddig. „Azt se felejtsük el, hogy a románok kaparták ki a gesztenyét azzal, hogy kevesen mentek el szavazni. A sors adott egy esélyt, el kéne gondolkozni az együttműködésen, de szerintem nem fognak” – véli a szakértő. (Ezt a feltevést erősíti egyébként Frunda György, az RMDSZ EP-listájának vezetője által tett nyilatkozat is, amelyben élesen kikelt Tőkés ellen).

Folytatódik a marakodás Erdélyben? 1

Folytatódik a marakodás Erdélyben? 2

Tõkés László is EP-képviselõ lett – csoda párbeszéd nélkül? (Fotó: MTI)
KÉPGALÉRIA: EP-választrás Romániában

Folytatódik a marakodás Erdélyben? 3



Bálint-Pataki József hangsúlyozta: Markó körülbelül 235 ezer, míg Tőkés 150 ezer szavazatot kapott, amely összesen lényegesen kevesebb, mint amit az RMDSZ a legutóbbi választásokon elért. „Most sikerült megmozgatni a magyarságot, de ha a voksolásnak tétje lesz és a románok is nagyobb számban mennek el szavazni, akkor ez már nem lesz elég” – tette hozzá. A HTMH egykori elnöke ugyanakkor kiemelte, hogy az eredmény mindenképpen megerősítette az RMDSZ-t, megmentve a teljes eljelentéktelenedéstől.

Basescu, a vesztes

Bálint-Pataki József szerint a vasárnapi kettős voksolás vesztese Basescu elnök volt. Az egyéni választókerületes rendszer bevezetéséről szóló referendumra ugyanis, amelyet vasárnap, az EP-választással egy időben rendeztek Romániában, a jogosultak kevesebb, mint 30 százaléka vett részt a szükséges 50 százalék plusz egy szavazat helyett. „Miért költöttek el 20 millió eurót egy olyan referendumra, melyről előre tudni lehetett, hogy haszontalan? Miért kényszerítettek minden állampolgárt, beleértve az újszülötteket, hogy hivatalosan fejenként egy euróval járuljon hozzá egy eleve veszett ügyhöz?” – teszi fel kérdést a Ziua című napilap főszerkesztője, Sorin Rosca Stanescu.

Az Adevarul című bukaresti napilap szerint „az emberek helyesen érzékelték, hogy az egyéni választókerületek ügyében tartott referendum nem más, mint egy újabb fejezet a bukaresti hatalmi harcban.” A legkeményebb leckét Bukarest adta: a hagyományosan jobboldali fővárosban (amelynek egyébként Basescu a politikai karrierjét köszönheti) még a legelkötelezettebb választók is távol maradtak a referendumtól: országosan az utolsó helyen volt a részvételt illetően.

“Traian Basescu magára hagyta a bukarestieket, s most a bukarestiek hagyták őt el. Akármilyen következetesek és határozottak is lennének a főváros lakosai, a mindennapi élet valósága semmilyen módon nem motiválta őket, hogy szavazzanak. A protest a legnagyobb távolmaradásban öltött teste, miközben az elnök üzenete az országban sem keltett lelkesedést” – zárja kommentárját az Adevarul.

A szélsőségesek is buktak

Bálint-Pataki József szerint a másik nagy vesztese a vasárnapi választásoknak a radikális pártok. „A választók érdektelenségükkel kisöpörték a szélsőséges pártokat. Csak a felelősen gondolkodó polgárok adták le szavazatukat vasárnap” – véli a szakértő.

Mint a Gandul című bukaresti napilap beszámolt róla, a Nagy Románia Párt (PRM) elnöke, a hírhedt Corneliu Vadim Tudor szokatlan bejelentést tett vasárnap este: „Semmi keresnivalóm nincs többé a parlamentben, olyan gengszterek és bűnözők társaságában mint Geoana (a baloldali PSD elnöke), Tariceanu (miniszterelnök) vagy Blaga (belügyminiszter) – egy olyan tiszta ember, mint én nem maradhat ebben a disznóólban.” Tudor péntekre pártkongresszust hívott össze, amelynek keretében azt fogja kérni a PRM parlamenti képviselőitől, hogy mondjanak le mandátumukról. Ellenkező esetben kizárja őket a pártból, s függetlenként folytathatják munkájukat. Mint minden választás után, Tudor masszív csalást emlegetett most is – teszi hozzá a Gandul cikke.


Választási csalást emlegetnek

Mint a Krónika beszámolt róla, az EP-választásokat felügyelő bizottságokban Tőkés László delegáltjai nem kaptak helyet, Szatmár és Bihar megyében ugyanis az RMDSZ megvétózta, hogy civil megfigyelőket küldjenek a szavazókörzetekbe. A kolozsvári napilap szerint ezzel felvetődik a kérdés, az RMDSZ-nek van-e valami takargatnivalója. A református püspök hívei ugyanakkor kapmánycsendet sértettek – derül ki a Krónika egy másik írásából. Gyergyószentmiklóson ugyanis vasárnap reggelre teleszórták Tõkés László európai parlamenti (EP) független jelölt szórólapjaival a katolikus templomot és a plébánia egyes termeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik